StoryEditorOCM
KulturaINTERUNIVERZITETSKI CENTAR DUBROVNIK

Podijeljena društva: stari i novi nacionalizam

9. svibnja 2018. - 15:32

Interuniverzitetski centar u Dubriovniku domaćin je poslijediplomskog tečaja „Podijeljena društva“ koji ove godine ima za temu „Stari i novi nacionalizmi“ (Divided Societies: Old and New Nationalisms).

Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da njihova zemlja više neće biti članica Europske unije, a građani SAD-a odlučili da će njihov predsjednik biti Donald Trump, brojni komentatori u medijima, ali i neki društveni znanstvenici su zaključili kako su rezultati referenduma i izbora u velikoj mjeri posljedica novog vala populizama i nacionalizma u Europi i Americi.

Međutim, u društvenim znanostima populizam nije jednoznačno definiran niti se može lako odvojiti od različitih političkih pokreta i različitih političkih trendova tijekom 20. stoljeća. Dok je „stari nacionalizam” bio povezan s borbom za političku neovisnost, narodnu suverenost i političko ujedinjenje sunarodnjaka u različitim državama, „novi nacionalizam” je postao sinonim za nativizam i populizam.

Zato će tridesetak profesora i postdiplomskih studenata iz jedanaest zemalja Europe i Amerike od 7. do 13. svibnja u Inter-univerzitetskom centru Dubrovnik raspravljati na poslijediplomskom tečaju „Podijeljena društva“, ove godine s podnaslovom „stari i novi nacionalizmi“ (Divided Societies: Old and New Nationalisms), o razlikama i sličnostima populizma i nacionalizma 20. stoljeća s političkim trendovima i fenomenima današnjice koji se (često pogrešno) opisuju kao „novi nacionalizam“ i „ novi populiziam“. Posebni ugledni gosti tečaja Podijeljena društva ove godine su Miguel Centeno i Deobrah Kaple, profesori iz jednog od najboljih sveučilišta na svijetu – Sveučilišta Princeton u SAD-u.

26. travanj 2024 11:07