StoryEditorOCM
Kultura69.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

POD BALKONIMA Izvedena posljednja premijera ovogodišnjeg festivalskog ljeta

Piše PSD.
19. kolovoza 2018. - 04:52

U parku sveučilišnog Kampusa izveden je treći premijerni dramski naslov 69. Igara "Pod balkonima" u režiji Darija Harjačeka, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, u dramaturgiji Vedrane Klepice te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

U predstavi igraju: Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Doris Kristić. Glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković dok je inspicijent Roko Grbin.

- Jedna od tematsko-istraživačkih odrednica u dramskom programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara, propitivanje je kulturoloških odrednica Mediterana, a sjajan autor za takva nastojanja svakako je bard Mediterana, viški Voltaire Ranko Marinković. Taj ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je, iako je na Dubrovačkim ljetnim igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980. Nužni zajednički nazivnik Marinkovićevih novela jest Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom. Marinković piše o Visu u razdoblju tik pred Drugi svjetski rat, u vrijeme kad se sve više produbljuju socijalne nejednakosti i kad se osjeća kaos radi gubitka okosnice funkcioniranja zajednice. Predstava koristi elemente svih novela iz zbirke "Pod balkonima" no struktura teksta se najviše bazira na novelama "Ni braća ni rođaci" te "Mislilac nad osam grobova", navode iz Igara.

Harjaček je poznat publici još od dramske uspješnice Kate kapuralica. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih kazališnih redatelja mlađe generacije, do sada je režirao u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svjedoči njegovu duboku opredijeljenost prema teatru koje svoje težište interesa bazira na igri, propitivanju mehanizma i slojevitosti funkcioniranja ljudske psihologije i bijegu od sveprisutne spektakularizacije. U svibnju ove godine objavio je svoj prvi roman Sanjica Lacković koji je nedavno i predstavljen u sklopu programa 69. Igara.

Reprizne su izvedbe predstave na rasporedu 19., 20., 21. i 22. kolovoza s početkom u 21.30 sati u parku sveučilišnog Kampusa. Dv
 

01. svibanj 2024 21:40