StoryEditorOCM
KulturaDRAMSKI PROGRAM 69.DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Između ispodprosječnosti i očaja s tek ponekim zvjezdanim trenutkom!

28. kolovoza 2018. - 16:58

Vizualnim identitetom koji kao da poziva na jeftini cocktail-party i populističkom idejom kako ”Igre treba vratiti građanima i gradu” 69. Dubrovačke ljetne igre započele su svoje igrarije. Već sama ceremonija otvaranja precizno je i iskreno najavila rezime 69. izdanja. Umjesto presjeka nadolazećih dramskih premijera, Ozren Grabarić izveo je isječak iz lanjske predstave ”Marin Držić - Viktorija od neprijatelja” u režiji Ivice Boban.

Apollo 69

Inovativnim se kulturnim praksama već tada gotovo proročanski naslutilo da će najbolje dramsko ostvarenje 69. Igara biti inscenacija iz 68. Igara! Ukratko, kreativno se vodstvo upustilo u neuspješnu misiju Apollo 69. Krležin ”Michelangelo” u režiji Sebastijana Horvata bila je prva premijera dramskog programa. Koprodukcija je to HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i DLJI što je sreća u nesreći jer su tako za ovu multimedijalnu polupredstavu spiskalo manje od milijun kuna koliko u prosjeku košta premijera na Igrama. ”Michelangela” nije pretjerano pratio glas uspješnosti koliko se govorilo o tome je li glumca Nikolu Nedića tijekom završnog otegnutog monologa netko iz publike prilikom odlaska dodirnuo, što mu je dobacio, tko mu je dobacio ili koliko je publike napustilo gledalište... Najbolja stavka o Michelangelu bilo je predavanje znanstvenice Tanje Trške o Michelangelovom mitu kao što je i izložba ”Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme” Josipa Pina Trostmanna najbolji likovni trenutak 69. Igara!

”Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem” u režiji Anastazije Fleger, Hrvoja Korbara i Marine Pejnović bila je scenska igrarija s osobinama off-programa izvedena pred mizerno malim brojem gledatelja. No, bilo je važno naglasiti mlade i umjesto uobičajene dvije, dodati još koju premijeru. 69. Igre bile su zbilja poslastica za ljubitelje numeričkih zagonetki u kreaciji Dana Browna. Igre su bile numeričke igrarije. Pitanje za milijun dolara donedavno je glasilo: koliko je premijera prikazano na 69. Igrama? Četiri, tri ili dvije? Igre su na koncu dale odgovor da se radi o četiri iako, sudeći po priopćenjima, i oni ponekad nisu znali koliko ih  je točno. Dramska premijera ”Pod balkonima” u režiji Darija Harjačeka u jednoličnom je okviru pružila  zavidne glumačke interpretacije. O Marinkoviću ili o ”Ranku u Dubrovniku” kako mu službeno kao ”priki”, ”pajdašu” ili ”jaranu” iz Igara tepaju, bilo je previše priče, a poražavajuće malo rezultata. Predstava se kao na spravi za mučenje gledatelja razvukla i razvodnila na skoro dva sata, ali bar je zahvaljujući njoj, žiriju za dramu bilo lakše odabrati ovogodišnjeg dobitnika Orlanda za najuspješnije dramsko ostvarenje na 69. Igrama.

Premijere, premijere, premijere... 

Imale su 69. Igre i „dubrovačku premijera“, a riječ je o gostujućoj predstavi ”Ispravci ritma” u režiji Gorana Sergeja Pristaša koja je plod suradnje BADco., Drame HNK Zagreb i DLJI. Okupljeni u prostoru bez zraka i nepodnošljive vrućine, gledatelji su postali žrtve manjka kisika i nekog scenskog pokušaja začetog na pristojnom tekstu, ali besmislenoj izvedbi. Zapravo, pored zraka, na ”Ispravcima ritma” nedostajalo je volontera Crvenog križa s prvom pomoći. A postavlja se pitanje jesu li „dubrovačku premijeru” imale i gostujuće predstave ”Črna mati zemla” Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski i  ”Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Janusza Kice s obzirom da su prvi put izvedene u Dubrovniku?! Dodatno, gostovale su ”Kitice i perlice” u režiji Davora Mojaša.

Premijera, premijera, premijera, premijera – iz Festivalske palače kao iz dimnjaka Sikstinske kapele zadimilo je premijerama. Množile su se hirovito, samo kako bi se prešla zadana brojka od dvije! Premijere su postale samima sebi svrha. Čemu imperativ premijera? Bilo je kroz ovih par godina predstava koje su nepravedno skinute. Zar su primjerice ”Othello” u režiji Ivice Boban ili ”Kafetarija” u režiji Vinka Brešana tako loše predstave da nisu zaslužile duži festivalski život od dvije sezone?! Zar nije bolje u rezervi imati dobru predstavu nego hazardirati s novim naslovima?! Usput rečeno, reprizirati nešto iz programa 69. Igara tijekom 70. Igara skoro da i nema smisla, prvenstveno iz humanih razloga. Zar je maksimum života jedne premijerno izvedene predstve na Igrama četiri do pet izvedbi i zar nema publike koja bi gledala više od tih četiri ili pet izvedbi? Koprodukcijama, koje su na dobrom tragu, ta se ”smrt”  analgetički ublažava, ublažava se i financijska strana, ali problem je zapravo što svako novo vodstvo donosi prežvakane ”inovacije”. Svako vodstvo kao da misli da od njega Igre počinju i da s njime završavaju, ali Igre su daleko više od toga. Nitko, kao iz nekog inata, ne prihvaća ono dobro što je dobio u nasljedstvo i svaki put sve kreće iznova s novim poligonom novopečenih mantri s "preljevom od inovacije". Očito će se još puno tople vode izmisliti dok netko ne krene misliti na kvalitetu, a ne na kvantitetu. A „Marin Držić – Viktorija od neprijatelja“ vjerojatno će na egzekuciju dogodine.

Odlični uvjeti, ali...

Za razliku od prethodnih, 69. Dubrovačke ljetne igre "poljubila" je sudbina. Pohvalno je što je program osmišljen već u jesen 2017. Pohvalno je što je prvi put nakon dugo vremena program predstavljen u veljači, a ne tik prije otvaranja. Pohvalno je što se okrenulo europskim fondovima! Pohvalno je što se okrenulo djeci i mladima! Pohvalno je što su se Igre prostorno malo proširile na neke nove/stare lokacije! Pohvalno je što su Igre imale stabilnu financijsku konstrukciju! Pohvalno je što je budžet 69. Igara teži od prethodnog za skoro milijun i pol kuna! Pohvalno je što je za razliku od lani, kad je na čelu Igara bio samo intendant u ostavci, v.d. intendanta Mladen Tarbuk, ovogodišnje Igre vodilo i pripremalo kreativno vodstvo u sastavu: intendantica Dora Ruždjak Podolski, pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle. Ali nimalo nije pohvalno, dapače, porazno je, tužno i neoprostivo da se uz sve navedene i ”bogomdane” uvjete, jači budžet i pojačani sastav kreativnog vodstva, dramski program 69. Igara, pa možda i 69. Igre u cijelosti, kreću između ispodprosječnosti i očaja s tek ponekim zvjezdanim trenutkom. Popravni ispiti za učenike završavaju, a popravni ispit za kreativno vodstvo Igara počeo je 25. kolovoza.

28. travanj 2024 01:07