StoryEditorOCM
KulturaGLAZBENI ZAVOD |

PIJANIST MARO TASLAMAN NA TRIBINI "DARKO LUKIĆ" Baš mi je drago što sam se prijavio i što sam izabran!

Piše Sanja Dražić
29. travnja 2021. - 15:47

Tribinu mladih glazbenih umjetnika „Darko Lukić“ koja nosi ime proslavljenog hrvatskog pijanista sredine prošlog stoljeća, organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Riječ je o deset koncerata koji imaju natjecateljski karakter, a sudionici su mladi solisti (do 30 godina) i komorni ansambli. Propozicije vezane za program odnose se na minutažu koncerta – 60 minuta – i na sam izbor u originalu pisanih skladbi za određeni instrument, glas ili sastav među kojima mora biti djelo hrvatskog skladatelja. Sudionici Tribine se publici i Stručnom žiriju predstavljaju cjelovečernjim koncertom.

Nastupom dubrovačkog pijanista Mara Taslamana završena je 54.tribina „Darko Lukić“ u Zagrebu, a ovih ćemo dana doznati ime prvonagrađenog natjecatelja

"Koncert je održan u Glazbenom zavodu koji je dosta oštećen u potresu i još je u fazi obnove. Za publiku su bile postavljene ugodne, prostrane fotelje tako da je prostor imao neku privatnu atmosferu, nije se osjećala velika praznina zbog samo 25 ljudi, uključujući i žiri" – govori nam dvadesetšestogodišnji sugovornik.

Da je izabran za Tribinu, Maro Taslaman je doznao 15.srpnja i s jeseni je započeo s pripremom programa.

Kako je koncipirao svoj natjecateljski program

A zašto baš ova djela, objašnjava:

"Uvod mog koncerta je Mozartovo djelo koje nije „klasični Mozart“, a Schumannov Bečki karneval, je cikličan i izrazito sadržajan. Na početku drugog dijela sam izveo Istarsku barkarolu Ivane Lang, sjetno djelo koje se referira na težak život u prošlosti a s folklornim je prizvukom. Mislim da Lang ima jako zanimljivih i atraktivnih kompozicija ali da nažalost nije puno zastupljena. Kasni romantizam u Rahmanjinovom djelu dobro se nadovezao na Langinu Barkarolu. Rana Brahmsova skladba, Scherzo, brza i polifona, predstavljala je vrhunac koncerta".

Maro Taslaman je posljednji put nastupao u Splitu 2019.godine zajedno s dubrovačkom flautisticom Marijanom Bačelić. Ta dvogodišnja pauza uvjetovana situacijom u svijetu nije kod Mara izazvala nekakvu posebnu tremu pred ovaj nastup.

Nadamo se da će Maro Taslaman imati priliku svoj natjecateljski program predstaviti i dubrovačkoj publici.

"Više je bilo nervoze hoće li se uopće koncert održati. Kad sam sjeo i počeo svirati, sve je išlo bez problema".

A mi se nadamo se da će Maro imati prigode da i u Dubrovniku izvede program s Tribine.

Pedagoška iskustva

Maro Taslaman je od 2018.godine zaposlen kao profesor klavira u UŠLS. Dakle, vratio se u ustanovu u kojoj je započeo svoje glazbeno obrazovanje. Ovaj kratki susret završavamo iskustvom u pedagogiji u ovim vremenima:

"Epidemiološka situacija nije toliko utjecala na individualnu nastavu, moglo se s učenicima savladati puno toga. Ali, nedostaje onaj završni korak, nedostaje nastup koji je svima njima velika motivacija. Makar da učenici sviraju jedni pred drugima, iako znam da je i to veliki rizik!"

Maro Taslaman je osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završio u UŠ Luke Sorkočevića u klasi prof.Sunčice Grego. Diplomirao je na MA u Zagrebu u klasi prof.Ljubomira Gašparovića. Prošlog tjedna se na Tribini predstavio ovim programom:


W. A. Mozart: Fantazija u c-molu, KV 475
R.Schumann: Bečki karneval
I. Lang: Istarska barkarola op. 31
S. Rahmanjinov: Elegija op. 3, br. 1
J. Brahms: Scherzo op. 4

25. travanj 2024 23:15