StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI MUZEJI I ETNOGRAFSKI MUZEJ IZ ZAGREBA

OTVORENA MALO POSEBNIJA IZLOŽBA U ŽITNICI RUPE Dječje igračke iz hrvatske baštine

Piše PSD.
29. srpnja 2017. - 01:23

Uspješan nastavak suradnje između Etnografskog muzeja iz Zagreba i Dubrovačkih muzeja još se jednom potvrdio otvaranjem izložbe "Dječje igračke iz hrvatske baštine" u prostorima žitnice Rupe. Kako je kazala ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać, ova izložba predstavlja samo dijelić bogatog fundusa Zagrebačkog etnografskog muzeja. Štoviše, drvene igračke iz Hrvatskog zagorja čak su uvrštene na popis UNESCO-ve svjetske baštine 2009. godine

- Ova izložba izaziva radost kod najmlađih, a budi lijepe uspomene kod odraslih, kazala je Vilać pri otvaranju izložbe.

Autorica izložbe, Iris Biškupić Bašić zahvalila je na gostoprimstvu. Naime, gostovanje u Dubrovniku deseto je gostovanje ovog postava koji je obišao Hrvatsku pa čak je došao u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje su stanovnici Livna mogli uživati u šarolikim eksponatima. Najstarija igračka iz fundusa koji je inače nastao 1919. godine te seže u daleko 19. stoljeće - točnije - sve do 1840. Izložba u Dubrovniku donosi pregled kako drvenih, tako i keramičkih igrački, a autorica izložbe je pozvala sve one koji doma imaju stare igračke ili fotografije starih igrački, a ne znaju kud s njima, da ih donesu u muzej jer i stare igračke čine važan dio kulturne baštine. 

- Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas. Izloženi predmeti specifični su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani su od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima, a dio su bogatog fundusa Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izlažu se igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini – objasnila je Biškupić Bašić.

Sveukupno je predstavljeno 300 predmeta izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva, keramičkih predmeta, ali i alat za njihovu izradu. Najbrojniji dio izložaka su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Povelja UNESCO-a, kao i filmovi o majstorima i radionicama drvenih i keramičkih dječjih igračaka te o školi i vrtiću u kojima se one koriste, a koji su snimljeni u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja, također su dio izložbe.

Najmlađi posjetitelji će se moći igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati, ali i opipati materijale iz kojih su igračke nastale te se upoznati sa postupcima izrade.

Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ je bila dio velikog projekta „Svijet igračaka“ Etnografskog muzeja iz Zagreba, u trajanju od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine, a od tada je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu, Požegi i Šibeniku.

Postav ostaje dostupan Dubrovčanima i njihovim gostima sve do 2. listopada. bLu
 

09. svibanj 2024 20:01