StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

OTVORENA IZLOŽBA "U JEDNOM POTEZU" Olena Sokolovska Dubrovčanima predstavila svoje radove 

Piše PSD.
27. kolovoza 2019. - 23:33
Ukrajinsko-hrvatska slikarica Olena Sokolovska otvorila je u atriju palače Sponza izložbu „U jednom potezu“. Povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković tom je prilikom kazala kako je umjetnica donijela osvježenje na domaćoj likovnoj sceni. Zahvalila je posjetiteljima što su svojim dolaskom odlučili podržati autoricu izloženih djela, inače članicu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te je pojasnila kako je riječ o umjetnici koja slika s dušom i čije slike „nose smiraj i harmoniju“. Najčešći motivi na slikama Sokolovske su konji, pejzaži i portreti.

- Bajkoviti krajolici uz prisutnost ljudskih figura ili pak animalnih motiva u  slikarstvu Olene Sokolovske nisu tek puko bilježenje i pretvorba slikovitih motiva prirode, već su teme preko koje umjetnica iznosi svoja razmišljanja i raspoloženja. (…) U svojim prikazima autorica se prilagođava tehnici i gotovo shematski prikazuje prostor i likove, ne opterećujući se detaljima. Ona se prepušta boji nanoseći je gustim potezima stvarajući koloristički razigrane kompozicije u kojima se prepoznaje njezina ljubav prema impresionističkom izričaju dok detaljima na životinjskim likovima pristupa s većom pažnjom. Prikazi životinja rijetki su u suvremenoj umjetnosti te je potrebna je iznimna stvaralačka vještina i dobro poznavanje anatomije životinja da bi prizor bio uvjerljiv. (…) Slikarstvo Olene Sokolovske svojom autentičnošću zauzima vidno mjesto u sveukupnoj hrvatskoj suvremenoj likovnoj sceni dok umjetnica svojim osobnim viđenjem i iskazivanjem svijeta pomiče granice svog slikarskog umijeća, zapisala je Batinić Ivanković.

Slikarica je zahvalila Dubrovčanima na dolasku te rekla kako je Batinić Ivanković poput „anđela čuvara“ vodila kroz sve točke realizacije ove izložbe. Kazala je kako su motivi na njezinim djelima rezultat utjecaja ukrajinske prirode, sviđa joj se dubina pejzaža, ali joj se dopadaju i krajolici u Hrvatskoj pa kombinira hrvatske i ukrajinske prizore prirode. Istaknula je kako voli koristiti uljane boje, voli eksperimentirati, voli ih izučavati te u slikarstvu kombinirati apstrakciju i realizam, a dodala je kako uživa slikati otkrivši kako više slika za sebe nego za druge.

Izložba se može pogledati do 9. rujna. bLu  
 
06. svibanj 2024 14:04