StoryEditorOCM
KulturaOD PEJSAŽA DO KONJA

Ukrajinsko-hrvatska umjetnica Olena Sokolovska u Sponzi otvorila izložbu "Iz dubine srca": njezina djela objedinjuju vedrinu, lakoću i pokret, a donose i pozitivnu energiju koja je danas potrebna više nego ikad

Piše Bruno Lucić
20. svibnja 2022. - 21:52

Ukrajinsko-hrvatska umjetnica Olena Sokolovska otvorila je u atriju palače Sponza izložbu „Iz dubine srca“. Autorica donosi djela nastala u razdoblju od 2018. do 2022., a na izložbi je predstavljeno 30-ak slika rađenim tehnikom ulja na platnu. Središnji motivi Sokolovskinog slikarstva su krajolici njezinog rodnog kraja kao i krajolici grada Dubrovnika, Mediterana, more, dubrovački brodovi te ciklusi slika alkarskih konja iz Alkarske ergele.

image

Ana Hilje i Andrea Batinić Ivanković

Miho Skvrce

- Olena je nekoliko puta izlagala u Dubrovniku i sve ono što ona donosi dolazi iz njezinog osobnog bića, a to znači da ona slika svoj rodni krajolik u kojemu je odrastala, njoj drage ljude, morske motive, pejsaže i motiv Dubrovnika gdje stvara ljubav prema Dubrovniku, intimističku vezu, ali i motive konja i njihovu simboliku povezanosti s ljudima. Naime, na njezinim platnima su skladne kompozicije kolorističke razigranosti, s tim da ona u tom platnu unosi svjetlost pa bih rekla da ima taj jedan maneovski, realistički impresionizam. Zapravo, tim lazurnim namazima kista slika svako svoje djelo, unesena je ta svjetlost i to je jedna od posebnosti njezinog slikarstva. Dok, kad slika prizore konja, malo više pazi na detalje. Svi ti prizori su priče, pripovijetke, to je njezino, osobno, njezine fascinacije, vizije, njezina društvena utopija. Olena Sokolovska iz dubine svoga srca u sva svoja platna koja večeras ovdje vidimo, unijela je tu jednu atmosferu, jednu boju i jednu svjetlost i vjerujem da su oni kod svakoga izazvali jednu vrstu emocije. Njezine slike imaju tu jednu pozitivnu energiju, vedre su i svježe, u ovim kriznim vremenima u kojima živimo, treba nam nešto takvo što je kao 'melem za dušu', kazala je autorica predgovora Andrea Batinić Ivanković.

image
Miho Skvrce

Umjetnica je kazala kako joj je zadovoljstvo i čast izlagati u jednoj od najljepših palača svijeta u palači Sponza.

- Ako bih riječima htjela opisati svoju umjetnost, rekla bih da je to vedrina, lakoća i pokret. Slikanju slike pristupam kao da pišem nekakav roman, svaka slika je priča i za mene je bitno da drugima prepustim da vide nešto novo u slikama tako da prepuštam vama da pronađete neki djelić sebe u mojim radovima, kazala je umjetnica zahvalivši Andrei Batinić Ivanković, Ani Hilji te ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolini Pozniak.

Otvarajući izložbu, Ana Hilje u ime Grada Dubrovnika kazala je kako je izuzetno zadovoljstvo po treći put u Gradu ugostiti umjetnicu Olenu Sokolovsku. Pohvalila je likovna djela te navela kako će i domaći i posjetiteljima uživati u izložbi koja ostaje otvorena do 27. svibnja.

26. travanj 2024 03:29