StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA

Otvorena izložba ikone i kralja pop-arta Andyja Warhola: dubrovačka publika dobila priliku upoznati se s likom i djelom svjetski poznatog umjetnika

Piše Bruno Lucić
21. rujna 2023. - 23:26

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba jednog od utemeljitelja i kralja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola, pod nazivom "Andy Warhol: Ja sam niotkud - djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca" koju organizira Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke. Izložba, koja obuhvaća odabir 85 izložaka, rezultat je dugogodišnjih razgovora i plodne suradnje dviju regija: Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Okupljene je najprije pozdravila voditeljica odnosa s javnošću UGD Magdalena Prkut, a potom im se obratio ravnatelj Galerije Tonko Smokvina.

- Dugoočekivana izložba Andyja Warhola napokon je stigla u Umjetničku galeriju Dubrovnik, a upravo veliki broj svih vas pokazuje njezin značaj, ne samo za naš muzej, nego i za sam grad Dubrovnik, za Županiju i za Hrvatsku jer ovakva nam imena ne dolaze često. Warhol se tako pridružio velikim svjetskim imenima koja su ovdje izlagana kao što su Picasso, Giacometti, Bacon i drugi. Upravo dovođenje ovakvih imena je nešto čemu UGD teži te se nadamo kako će u budućnosti biti još ovakvih izložbi, a ovim putem bi svakako istaknuo odličnu suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborca kojima ovim putem zahvaljujem, te isto tako svim sponzorima, svima koji su prepoznali njezin značaj i podržali ovu izložbu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- O Warholu i njegovom utjecaju i značaj za povijest umjetnosti može se dugo govoriti, a svakako bih istaknuo posebnost ove izložbe koja svojim postavom i velikim brojem radova na jedan reprezentativan način prikazuje lik i djelo ovog velikog umjetnika. Osim samih djela, na ovoj izložbi kroz fotografije iz njegovog privatnog života, posjetitelji imaju priliku zaviriti ne samo u njegovo stvaralaštvo, već i osjetiti sam duh i atmosferu vremena u kojemu je stvarao, pojasnio je Smokvina zahvalivši svima.

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke Martin Cubjak objasnio je što stoji iza naslova izložbe – ‘Ja sam niotkud‘.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Andy Warhol je ikona, kralj pop-arta, tipični američki umjetnik, ali su mu roditelji rođeni u Slovačkoj. Bili su Rusini, a Rusini žive u Slovačkoj, Poljskoj i Ukrajini. Njegova nacionalnost bila je rusinska, a Rusini nemaju predsjednika, nemaju svoju državu, oni su ‘niotkuda‘ i kad bi netko Warhola pitao odakle je, Warhol bi odgovorio da je ‘niotkud‘ jer je bio Rusin, a Rusina ima u Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini... Zbirka našeg muzeja sadrži djela iz 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih, možete vidjeti ikone poput Marilyn Monroe, portrete važnih ličnosti poput Jimmyja Cartera, Edwarda Kennedyja, možete vidjeti religijske teme poput Warholove interpretacije Posljednje večere... Jedan drugi istaknuti umjetnik, Robert Rauschenberg, jednom je rekao: ‘Nije svaki Warhol dobar Warhol, ali loš ne postoji!‘ Nadam se da će vam se svidjeti ova zbirka, poručio je Cubjak uz riječi zahvale.

image

Slijeva: Luka Vidak, Tonko Smokvina, Jelena Tamindžija Donnart, Nikola Dobroslavić, Hana Kováčova, Mato Franković i Martin Cubjak

Tonći Plazibat/Cropix

O svjetski poznatom autoru djela govorila je voditeljica izložbenog projekta Jelena Tamindžija Donnart.

- Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborci specifičan je po tome što ne proučava samo Andyja Warhola kao jednu kulturnu ličnost od 60-ih godina u Americi, već zapravo njegove rusinske korijene. Zanimljivi su artefakti koje ćemo predstaviti u ovoj izložbi, to su primjerice crteži njegove majke Julije Warhole koja je došla u New York 1920-godina i nikad do kraja nije naučila engleski tako da je s Warholom pričala jednu varijantu rusinsko-engleskog jezika. Zatim, imamo fotografiju iz njegove mladosti, košuljicu, imamo i putovnicu Julije Warhole što je dosta zanimljiv artefakt za pokazati na izložbi. Druge dvije cjeline koje prikazujemo na izložbi su grafike, kultne ličnosti... Warhol je počeo stvarati u 60-im godinama u Americi, to je buđenje konzumerističkog društva, ne samo u Americi, već i u Europi. Ako uzmemo u kontekst da je to jedna postratna Europa, nakon tih godina potpune neimaštine, potpunog umiranja naroda, sad se budi i dolazi do ‘baby booma‘, dolazi do stvaranja konzumerističkog društva i taj sitotisak postaje jedna metafora konzumerističkog društva koji se replicira kroz neizmjerno puno kopija. Od jednog polaroida možete stvoriti neizmjeran broj djela, što je Andy Warhol i radio budući je bio potpuno opčinjen tom kulturom celebrityja.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Treća cjelina koju možete vidjeti u sobi koju smo nazvali ‘Studio soba‘ odnosno ‘Factory‘ (‘Tvornica‘) gdje je Andy Warhol radio i gdje je pozivao brojne ljude, modele, glumce, pjevače, sve one koji će kasnije postati kultne ličnosti tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina u Americi. Predstavili smo radove fotografa Billyja Namea koji je utjecao na novu estetiku suvremene fotografije u Americi i Europi, a zanimljiv je zato što bio je arhivist od 1964. do 1970. i uspio je stvoriti atmosferu koju možemo predočiti putem izložbe, posebice izložbenog postava, navela je Tamindžija Donnart posebno zahvalivši cijelom timu Galerije, ali i Gradu te Županiji.

Veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, Hana Kováčova, rekla je da joj se ostvario san.

- Kad sam stigla u Hrvatsku i prije, dok sam se pripremala za svoj mandat, uvijek sam imala namjeru dovesti izložbu Andyja Warhola u Hrvatsku, u Zagreb i u druge gradove, ali ste me preduhitrili. Kako je suradnica Ultra Violet rekla Andyju Warholu da je Warhol zapravo ostvario američki san, danas je Dubrovnik ostvario moj san i na tome sam vam jako zahvalna. Zahvalna sam što postoji tako lijepa suradnja između Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s Prešovskom regijom, naglasila je veleposlanica.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora i dubrovački gradonačelnik Mato Franković izrazio je ponos što je Dubrovnik ugostio i što se javnosti mogu predstaviti radovi svjetski poznatog umjetnika Andyja Warhola.

- Od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas njegova djela ne prestaju intrigirati publiku, a s ovim vremenskim odmakom možemo reći da je bio daleko ispred svog vremena i da bi se sigurno, da je živ, dobro snašao u svemu što se danas događa u pop-kulturi. Zahvaljujući suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov, suradnji Umjetničke galerije Dubrovnik i Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola iz Slovačke narednih, nešto više od mjesec dana, imamo priliku vidjeti radove ovog iznimnog i svestranog umjetnika i sagledati njegov opus i kroz njegovo podrijetlo. Warhola svi smatramo Amerikancem, ikonom upravo američke pop-art kulture pa nam ova izložba više govori o njegovu podrijetlu i njegovim korijenima. Iako je rođen u Americi, njegovi roditelji su s područja današnje Slovačke emigrirali tek nekoliko godina prije njegovog rođenja i stoga imamo poveznicu s Europom, Slovačkom, regijom Prešov i na koncu našom županijom i našim gradom zahvaljujući izvrsnoj suradnji između naših regija, a sada i umjetničkih institucija. Zahvaljujem svima koji su se angažirali u ostvarenju ove izložbe koja zajedno sa svim ostalim događanjima u gradu Dubrovnik ponovno stavlja u centar kulturnih zbivanja u Hrvatskoj i regiji, naglasio je Franković.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić otkrio je kako je uopće došlo do izložbe.

- Dubrovačko-neretvanska županija ima višegodišnju suradnju, točnije od 2017., sa slovačkom regijom Prešov. Ta suradnja se manifestirala u razmjeni iskustava, projektima s mladima, u suradnji s javnim ustanovama za održavanje zaštićenih dijelova prirode i rodila se ideja, budući da je regija Prešov domovina Warholovih roditelja i mjesto Muzeja Andya Warhola u Slovačkoj, da se organizira izložba ovog velikog, svjetskog umjetnika u Dubrovniku. Zahvaljujem našem kolegi Luki Vidaku koji je doista bio začetnik te ideje. Zahvaljujem regiji Prešov i njezinom predsjedniku, Milanu Majerskýom, koji nažalost danas nije mogao biti ovdje, naravno da je to želio i da smo mi to željeli, ali u Slovačkoj imaju završnicu izborne kampanje, ali će vjerujem, doći za vrijeme trajanja ove izložbe. Zahvaljujem UGD koja je ovako lijepo osigurala prostor i sve uvjete, Gradu Dubrovniku koji je to kao osnivač ustanove omogućio i svima koji su pomogli da se ovo dogodi, rekao je Dobroslavić otvorivši izložbu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kustosi izložbe koja ostaje otvorena do 29. listopada su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

10. svibanj 2024 08:37