StoryEditorOCM
Kultura69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

ODRŽANO PREDAVANJE I OTVORENA IZLOŽBA Onkraj mračnog Marinkovićevog Mediterana

Piše PSD.
18. kolovoza 2018. - 02:34

Ususret trećoj dramskoj premijeri 69. Dubrovačkih ljetnih igara „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku pred prilično skromnim brojem slušatelja održan je razgovor pod nazivom „Onkraj Mediterana: Ranko u Dubrovniku“. U razgovoru su sudjelovati Morana Čale, redatelj Dario Harjaček i dramaturginja Vedrana Klepica. Okupljene je pozdravio pomoćnik za dramski program Saša Božić. 

Čale se pozabavila odnosom Marinkovićeva pisma i teatra dajući naglasak na njegovo pismo, a istaknula je kako je struktura zrcala u Marinkovićevom opusu vrlo važna. Zbirka "Pod balkonima" sadrži sedam pripovijetki, a Čale u svakoj pripovijetci nalazi i jedan smrtni grijeh.

- Marinković se igra s nama ne zato što je on tako vragolasto nastrojen, nego zato što se jezik igra s nama, kazala je Čale govoreći o "viškovima" i "rupama" u zbirci "Pod balkonima".

Harjaček je naglasio kako mu se sviđa priča o "rupama", o napuklinama. Redatelj je rekao da ga veseli što je dobio komentar kako je predstava "Pod balkonima" politična i to mu je bio i cilj jer se, prema njegovim riječima, Marinković politički odredio. Harjaček je naglasio kako predstava komunicira s današnjim vremenom. 

Klepica je zaključila kako je Marinković kazališni čovjek i kako razmišlja o likovima koji su "punokrvni". Mišljenja je da je Marinković autentičaa, a njegov je Mediteran označila kao "mračan". 

- Žena je u Marinkovića manja, ali su žene zato snažne na kraju kada nestanu muškarci, one drže uzde, kazala je Klepica tematizirajući pitanje patrijarhata, klasnog društva, autoriteta i emancipacije.

Nakon razgovora publika je mogla razgledati izložbu fotografija iz Memorijalne zbirke Ranko Marinković u Visu, ljubaznošću voditeljice zbirke Anči Fabijanović. Fotografije će ostati izložene putem do parka i to tijekom perioda igranja predstave. Predstava "Pod balkonima" bit će izvedena 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza u parku sveučilišnog Kampusa s početkom u 21 sat. bLu

02. svibanj 2024 03:44