StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA |

OD VJEŠTICA DO MOGUTA Zdenko Bašić svojim ilustracijama i lutkama dubrovačku publiku naveo na trag priča iz davnina

Piše Bruno Lucić
31. kolovoza 2021. - 22:48

U sklopu sedmog izdanja Midsummer Scene Festivala u foajeu Kazališta Marina Držića otvorena je izložba „Tragom priča iz davnine“ hrvatskog ilustratora i transmedijalnog umjetnika Zdenka Bašića. Jedna od producentica Festivala, Darija Mikulandra Žanetić, okupljenim posjetiteljima uputila je nekoliko pozdravnih riječi.

image
Zdenko Bašić u predvorju dubrovačkog teatra
Božo Radić/Cropix

- Naš divni umjetnik ne samo da je crtač koji je napravio sve ovo što vidite, nego je radio i kostime, scenografiju, video dizajn za našu predstavu „A Poor Player“. Zdenko je zaista poseban, rekli bismo da je stručnjak za hrvatsku mitologiju, posebno za ovaj sjeverozapadni dio i sva ova čarobna, mistična bića je Zdenko ustvari čuo od svojih baka. Te priče su, kad je on bio mali, njemu prepričavane, bio je jako zainteresiran i otuda ljubav, svi ovi detalji i ova čarolija koju možete vidjeti na njegovim ilustracijama. Umjetnik je nagrađivan toliko puta,  a njegova biografija je toliko duga da bi je mogla čitati dva dana, uvodno je rekla Mikulandra Žanetić.

Autor je pozvao publiku da pogleda izložbu.

image
Božo Radić/Cropix

- Ovdje možete vidjeti ilustracije i radove koji su proizašle iz knjige „Sjeverozapadni vjetar“ koja se bavi mitskim stvorenjima i ovoj nekoj ljepšoj mitološkoj strani, te knjige „Mjesečeve sjene“ koja se bavi vješticama, coprnicama i čarobnjacima, dakle, onom mračnom stranom hrvatske narodne baštine. Tu su i moguti koji se baziraju na legendama Turopolja. To su neke tri osnovne cjeline, a zapravo sve priče nastale su zahvaljujući mojim bakama kojima uvijek iznova moram zahvaljivati i koje su mi na neki način oblikovale djetinjstvo, mogu reći i umjetnički ukus. Negdje sam spontano počeo zapisivati, sad mi je jako drago da jesam jer uz ove ilustracije se jako usko vežu priče i nastaje taj most između nas danas i te stare generacije, kao i tih vilenjaka koji polagano odlaze u zaborav i mitologiju. U svakom slučaju, mislim da je ovo dobar korak između nas i između buduće djece koja će se možda jednom veseliti ovim pričama kao što smo se i mi kad smo bili u tom uzrastu, izjavio je Bašić zahvalivši svima na dolasku.  

image
Filip Krenus
Božo Radić/Cropix

Ulomak iz knjige „Mjesečeve sjene“ na engleskom čitao je glumac Filip Krenus, a izložba ostaje otvorena do 5. Rujna odnosno do samog kraja Midsummer Scene festivala.

24. travanj 2024 07:14