StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA ‘IZ OKVIRA‘

Od Medovića i Dulčića do Dalíja i Picassa: ‘stranice‘ bogate umjetničke kolekcije Avda Ćimića predane dubrovačkoj publici na čitanje

Piše Bruno Lucić
16. srpnja 2024. - 22:41

U okviru programa Ljeto u Lazaretima, Dubrovačka baština priredila je u IV. i V. lađi Lazareta otvorenje izložbe "Iz okvira" koja donosi djela iz privatne kolekcije umjetnina dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića.

Na izložbi se, između ostalog, mogu razgledati nikad izložena djela poznatih umjetnika poput Džamonje, Murtića, Berbera, Smajića, Dulčića, Rabuzina, Medovića, dok su dio najatraktivnijih izložaka djela Picassa i Dalíja. Okupljene je u ime Dubrovačke baštine pozdravila Ivana Marinović rekavši kako je izložba zapravo veliki doživljaj umjetnosti i kako je Dubrovačkoj baštini upravo cilj oplemeniti baštinu. Dodala je kako je Ćimićev kolekcionarski opus impozantan. 

Direktorica Dubrovačke baštine, Katarina Milat-Kralj, zahvalila je Gradu Dubrovniku pod čijem je pokroviteljstvom izložba realizirana, a isto je tako zahvale na svesrdnoj pomoći uputila i Željku Petroviću. Također, tu nije izostavila ni Avda Ćimića koji je omogućio da se izložba dogodi.   

Autor izložbe ‘Iz okvira‘ je likovni kritičar Milan Bešlić koji je naglasio kako je izložba važna ne samo u nacionalnom, nego i u europskom kontekstu. Poručio je kako je kolekcionar skupljanjem djela valorizira, memorira i reafirmira brojen važne umjetnike poput Medovića. Prema njegovim riječima, kolekcionar je doprinio i u afirmaciji Grada odnosno ‘uzvisio je vrijednost samog Grada svojim prilogom‘. Slikovito je rekao kako su ovo prve stranice zbirke Ćimić koje su predane publici na čitanje, ali da ih ima još...  

Gradska vijećnica Olga Muratti u ime Grada Dubrovnika rekla je kako je ovo važan doprinos kulturi Grada Dubrovnika, zahvalila je okupljenima na dolasku, ali i svima koji su pomogli da se izložba realizira. Ćimić je na kraju pozvao publiku da uživa i da se zabavi čime je zaradio gromoglasni pljesak. 

Izložba će biti otvorena do 13. kolovoza, a otvorenje je glazbeno uveličao violinist Jakov Sekula

06. rujan 2024 21:45