StoryEditorOCM
Kultura74. Dubrovačke ljetne igre

Nicolas Altstaedt i Pavle Zajcev s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom večeras u Dvoru

Piše dv
2. kolovoza 2023. - 09:18

Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će pod ravnanjem hrvatskog maestra Pavla Zajceva te uz njemačko-francuskog violončelista Nicolasa Altstaedta 2. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat, a na njihovu programu naći će se djela Sergeja Prokofjeva, Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena.

Koncert će započeti Simfonijom br. 1 u D-duru op. 25 Sergeja Prokofjeva, koja je poznata i kao Klasična. Napisana je tijekom revolucionarne 1917. godine i predstavlja njegov prvi simfonijski rad. Uslijedit će Koncert za violončelo i orkestar u C-duru, Hob. VIlb:1 Josepha Haydna, jednog od predstavnika svetog trojstva bečke glazbe uz Mozarta i Beethovena. Haydn je neko vrijeme bio i učitelj Ludwiga van Beethovena, a djelo koje će biti izvedeno smatrano je izgubljenim do 1961. kada ga je u Pragu našao muzikolog Oldřich Pulkert. Za posljednju skladbu izabrana je Simfonija br. 8 u F-duru, op. 93. izvanrednog Ludwiga van Beethovena, koji je prema riječima Yehudia Menuhina bio div neshvatljiv većini smrtnika, zbog svoje beskompromisne moći i neudvorničkog pristupa i glazbi i ljudima, a osma od devet legendarnih Beethovenovih simfonija predstavlja jednu od poznatijih autorovih skladbi gdje se donekle vraća korijenima i Haydnovu nasljeđu.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima, a 2023. godine obilježava 98. obljetnicu aktivnog rada. Prilikom sutrašnjeg nastupa u Kneževu dvoru vodit će ga dirigent Pavle Zajcev, priznati violončelist i izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji iza sebe ima bogatu karijeru. Za Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja koji je snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nagrađen je Porinom za najbolju izvedbu, a od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus. Uz njih će

nastupiti i Nicolas Altstaedt, violončelist, dirigent i umjetnički voditelj koji izvodi repertoar u rasponu od rane do suvremene glazbe svirajući na povijesnim i modernim instrumentima, a njegov posljednji album snimljen za Festival u Lockenhausu osvojio je 2020. godine nagradu BBC Music Magazinea u kategoriji komorne glazbe i nagradu Gramophone.

28. travanj 2024 09:54