StoryEditor
KulturaMEĐUNARODNI DAN MUZEJA |

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Dubrovački muzeji organiziraju virtualne radionice te predavanja pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu

Piše Dv
10. svibnja 2020. - 16:11
Dubrovački muzeji
Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u sklopu 25. edukativne muzejske akcije, kojoj je ove godine tema ljubav, od 11. do 17. svibnja organiziraju virtualne radionice te predavanja na svojim društvenim mrežama, pod zajedničkim nazivom Srcem za baštinu.

Oboji srcem naziv je za prilagođenu i skraćenu radionicu namijenjenu najmlađim sugrađanima, predškolcima. Uz pomoć dvanaest radnih listića, predložaka za bojanje, temeljenih na građi iz Arheološkog muzeja i edukativnoj publikacijiBoje Dubrovačkih muzeja, najmlađi će kombinirajući tri osnovne boje, naučiti miješanjem dobiti i tri složene. Istovremeno će se upoznati s bogatim fragmentima srednjovjekovnog crkvenog namještaja, cvijetom u kamenu i šarenilom eksponata svih Dubrovačkih muzeja. Autorice radionice su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša te viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl, dok je autor crteža restaurator za kamen Ivan Mladošić.

U sklopu edukativnih radionica, bit će održana i tri predavanja. Kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre održat će predavanje Simbolika srca u tradicijskoj kulturi, na kojem će biti riječi o povijesnom razvoju prikaza dvodijelnog srca u tradicijskoj kulturi. Predavanje Ljubav na renesansnom posuđuviše kustosice, ujedno i voditeljice Arheološkog muzejaLiljane Kovačićpriča je o simbolima ljubavi, prikazanim na keramičkom i majoličkom posuđu iz fundusa Muzeja.

Voditeljica Etnografskog muzeja, viša kustosica Barbara Margaretić održat će predavanje Nitima ljubavi obnovljeno. U njemu će nas podsjetiti na zaboravljene motive ljubavi, sačuvane na mladenkinim rupcima i zaručničkom nakitu iz Dubrovačkog primorja.

Podsjetimo, Edukativnu muzejsku akciju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Cijela dubrovačka edukativna akcija u svom originalnom obliku trebala je biti posvećena najranjivijim skupinama naše zajednice, a većina programa se trebala održati u dječjim vrtićima i domovima umirovljenika. No, s obzirom na okolnosti, Dubrovački muzeji prilagodili su jevirtualnom okruženju.

#DUBROVAČKI MUZEJI#SRCEM ZA BAŠTINU
loading...

Izdvojeno

25. svibanj 2020 11:26