StoryEditorOCM
KulturaSMRT/LJUBAV

Maro Mojaš predstavio svoju prvu knjigu: ‘ Imao sam potrebu jedan dio sebe predstaviti na ovakav način! Najlakše je bilo napisati, ali onda je krenula borba...‘

Piše bruno lucić
12. siječnja 2024. - 21:07

Nakon što je početkom studenog 2023. u Galeriji Otok otvorio izložbu ‘Druga stvarnost‘, Maro Mojaš predstavio je u Saloči od zrcala knjigu "Smrt/ljubav". Uz autora, knjigu je predstavila lektorica Ivana Grkeš.

Riječ je dark fantasy romanu koji je tek prvi dio nadolazećeg serijala. Tema knjige je putovanje muškarca koji ima bliski kontakt sa smrću zbog kojeg završi u komi. Tijekom tog stanja, provodi dosta vremena s prekrasnom osobom koju ne želi više napustiti. Kad se probudi iz kome, ne može prestati misliti na nju. Ljubav uskoro prerasta u opsesiju, a glavni lik mijenja se pred našim očima. Sve ljubitelji dark fantasy žanra ovaj će roman sigurno privući, posebno zbog široke lepeze likova, dinamične i zanimljive radnje te fantasy elemenata koji jedini odmiču radnju od stvarnog svijeta. Ovo djelo obećava emocionalno duboku priču koja će čitatelje držati zaokupljenima od početka do kraja.

Grkeš je rekla kako se na romanu radilo četiri godine.

- Maro je jedna vrlo svestrana osoba, umjetnik, sportaš, maser, putnik... Sretna sam i ponosna što sam imala priliku raditi na posljednjoj verziji Marove knjige, ali i na knjizi Žarka Dragojevića čije je predstavljanje 23. siječnja u Lazaretima. Iz moje perspektive, osobe koja već ima neko iskustvo u uređivanju i lektoriranju knjiga i osobe koja je knjigu pročitala 20-ak puta, mogu reći da je Maro izvrstan pripovjedač. Čak u desetom čitanju, radnja je tako dinamična i zanimljiva, knjiga se može pročitati u jednom danu. Način na koji iznosi radnju je fantastičan, mislim da je to urođeni talent. U prvom čitanju knjige nije bilo nijedne logičke pogreške, a glavni lik doživljava psihološku transformaciju, ona je suptilna, a zapravo tako velika. ovo je nešto što vrijedi pročitati. Prva verzija imala je 150 stranica u Wordu, a lektura je trajala mjeseca jer sam imala toliko posla, puno smo bolje upoznali i zbližili, a Maro je pokazao veliku sklonost učenju. Dok sam radila na knjizi, imala sam smrtni slučaj u obitelji i moram priznati da mi je ova knjiga pomogla jer smrt zaista nije kraj, meni je bila potrebna Marova knjiga u tom trenutku. Svatko će za sebe naći odlomak koji će mu nešto značiti, poručila je Grkeš. 

I autor se osvrnuo na svoje djelo.  

- Sve je počelo prije osam godina, misli su se skupljale i počeo sam ih zapisivati, vremenom su prešli u odlomke i stvorila se priča, stvorio se koncept, serijal budućih knjiga... Imao sam potrebu jedan dio sebe predstaviti na ovakav način. U posljednja tri mjeseca se puno toga dogodilo: izložba, knjiga... Nisam bio siguran hoće li se to ikad realizirati. Nakon izložbe o ADHD-u javilo mi se dosta ljudi koji su primijetili simptome kod prijatelja i članova obitelji, mislim da sam mnoge osvijestio... Inspiraciju nalazim u svakodnevnom životu, a ovo je prva knjigu u serijalu od četiri knjige, vjerojatno će biti još par knjiga nakon toga... Tematika knjiga su zapravo Četiri jahača apokalipse: glad, rat..., naveo je Mojaš te dodao:   

- Dok pišeš, svaki karakter moraš doživjeti kao da si to ti, a to zna biti dosta iscrpljujuće. Nekad razvijem lika i ne znam u kojem će smjeru ići. Najlakše je napisati knjigu, a nakon toga kreće borba s izdavačkim kućama da ti objave knjigu. Morao sam tražiti manje izdavačke kuće i predstaviti cijelu ideju da budu zainteresirane. Zahvaljujem Profi Grafu kojima se svidio rukopis i koji su odlučili objaviti knjigu. S jednom izdavačkom kućom došao sam skoro do finalne faze, a onda su odustali radi budžeta. Verzija druge izdavačke kuće bila je posve drugačija, htjeli su posve promijeniti radnju a i poruka cijele priče bi se izgubila. Jedno vrijeme bila su otvorena tri prozorčića na kompjuteru, to su bile tri knjige koje bi istovremeno pisao... Tako mi mozak funkcionira, čim mi ponestane inspiracija za jednu knjigu, prebacim se na drugu... Ima dijelova knjige koji su možda malo neugodni, ali mislim da je dosta emocija stavljeno u nju i vjerujem da će to čitatelji prepoznati, poručio je Mojaš zahvalivši obitelji, prijateljima, poznanicima i publici.    

Zanimljivo, naslovnica je djelo samog autora, a Mojaš i Grkeš su čitali ulomke iz knjige. 

 

05. svibanj 2024 13:41