StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

Mark Thomas održao predavanje o vezama između Velike Britanije i Dubrovnika: ‘Često me pitaju hoću li se vratiti na Otok, ali Grad je meni top!‘

Piše Bruno Lucić
11. listopada 2024. - 22:19

Počasni konzul Velike Britanije i Sjeverne Irske u Dubrovniku, glavni urednik The Dubrovnik Timesa i kolumnist Dubrovačkog vjesnika odnosno Moskara Mark Thomas održao je u sklopu Dana europske baštine u organizaciji Dubrovačkih knjižnica predavanje "Veze Dubrovnika i Velike Britanije".

Thomas je inače rođen 1969. na Otoku gdje se školovao i radio prije nego što se preselio na hrvatski jug 1998. Okupljene je pozdravila Marjana Leventić koja je kazala kako je Thomas povezan s Dubrovnikom i Velikom Britanijom životom, ali posjeduje i veliko znanje.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Otkrio je Thomas kako je u Dubrovnik došao zbog ljubavi prema budućoj ženi Bobi i Gradu, a da je rođen u mjestu jako blizu Londona. Upoznao je svoju buduću ženu Bobu 1991., 1997. je prvi put došao u Dubrovnik a radio je tad stresan posao kao broker. Dogodine je odlučio doći na godinu dana, ali ostao je... Počeo je raditi u Dubrovačkom vjesniku, prvo je napisao jedan tekst, a pošto je dijelio ured s Ines Vlašić, predložila mu je da napiše 20 kolumni, da vidi kako to ide... No, dosad je napisao više od 2 tisuće! Više ne piše o usporedbama između Velike Britanije i Dubrovnika, nego pogled jednog Engleza na život u Dubrovniku. Naglasio je kako neće govoriti o politici, a da mu je to savjetovala i mama.

- Mi Britanci pijemo čaj, a vi Hrvati pijete kavu. Mi vozimo na jednoj, vi na drugoj strani, a nekad svi vozimo po sredini! Kad sam došao živjeti u Dubrovnik i voziti auto, to je bilo izazovno, vozio sam nekad na krivoj stani... Mi igramo kriket, vi igrate vaterpolo. Pirje nikad nisam vidio vaterpolo! Počeo sam s Moskarom i tako je došao nadimak ‘Englez u Dubrovniku‘. Prvi ‘engleski turist‘ u Dubrovniku bio je Rikard I. Lavljeg Srca, možda je gradio Katedralu, ali to je legenda... Trgovina, biznis je povezivao Veliku Britaniju i Dubrovnik... Već Shakespeare je pisao o argosyju kojeg Oxfordski rječnik tumači kao vrstu broda iz Raguse i Venecije... Trgovalo se maslinovim uljem, solju, vinom, a pored trgovine je poveznica bila i obrazovanje, kod nas je tako bio Ruđer Bošković... Kad je Napoléon došao u Dubrovnik, Lord Nelson je rekao Williamu Hosteu da Austrijancima pomogne u oslobađanju Dubrovnika, ali su bili bazirani na Visu. I danas igraju kriket na Visu zbog Hosta, tamo je Britancima bilo dosadno. Film ‘Master and Commander: The Far Side of the World‘ bazira se na priči o tom britanskom morskom časniku. Prvi coffee house u Londonu 1652. donijeli su Hrvati, ali tijekom Velikog požara u Londonu je izgorio, ispričao je Thomas.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Već nekoliko godina je Thomas počasni konzul Velike Britanije i Sjeverne Irske. Objasnio je koji su zadaci počasnog konzula.

- Svatko tko radi za Veleposlanstvo, radi za britansku Vladu, a ja ne. Ja radim za Njegovo Veličanstvo. Kad govorimo o poznatim Englezima u Gradu, moram spomenuti Kathleen Vaughan Wilkes koja je puno napravila za Dubrovnik tijekom Domovinskog rata. Upoznao sam je. Chris Patten je posljednji guverner Hong Konga, sad je dekan na Sveučilištu Oxford, a i on je počasni građanin Dubrovnika jer je pomagao Hrvatskoj prilikom ulaska u Europsku uniju što sad zvuči ironično. Jer, deset godina kasnije, mi smo izašli iz Europske unije. Brexit je bio izazovan. Živio sam u Europskoj uniji i onda sam izašao iz Europske unije jer sam došao u Hrvatsku, a onda sam opet ušao u Europsku uniju jer je Hrvatska ušla u EU... A, onda sam opet izašao jer je Velika Britanija napustila Europsku uniju! Imam britansku putovnicu i hrvatsku osobnu iskaznicu. Kad je riječ o Brexitu, reći ću samo da je šteta i greška, rekao je Thomas te dodao:

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Brexit je veliki izazov za turizam, vraćao sam se nedavno preko Londona iz Madeire, a kad smo došli u Dubrovnik, bio je veliki red. Rečeno mi je da će se čak graditi novi terminal na dubrovačkom aerodromu radi engleskih turista kojih je jako puno. Nisu samo trgovina, turizam i diplomacija poveznice između Velike Britanije i Dubrovnika, a tu je i zanimljiva poveznica - vjera. Šetao sam sa ženom Otokom, a u malom mjestu usred ničega našli smo crkvu sv. Vlaha i mjesto St. Blazey! I, oni imaju svoj blagdan sv. Vlaha – isto kao i mi u Dubrovniku. I oni imaju običaj grličanja. Crkva koju smo našli je bila zatvorena, a kad je blagdan sveti Vlaho, stanovnici mjesta puste ovce da šetaju kroz mjesto! Postoji i crkva svetog Vlaha u Goi, a Goa je bila pod kontrolom Britanskog Carstva. Danas nemamo puno trgovine, ali imamo puno turizma. Kako smo došli do toga? Jeftino je, ima više mogućnosti, ali su u prošlosti najprije krenuli plemenitaši. Malo bogatiji Englezi su koristili vlak ili brodove da vide Europu. Njima su bili privlačni Beč, Rim, Berlin, Pariz... Ali, neki avanturističkog duha, gledali su i Dalmaciju. Povijest se ponavlja: i tad je bilo influencera, slikari i književnici su tad bili influenceri, a jedan od njih je bio Lord Byron koji je napisao da je Dubrovnik ‘biser Jadrana‘, a tu frazu koristimo i dan danas. Ljudima u Londonu je tad ‘biser Jadrana‘ zvučao romantično, zanimljivo... Britanski poduzetnik Thomas Cook je napravio ture oko svijeta, a i danas avioni s njegovim imenom slijeću na dubrovačku Zračnu luku, ispričao je Thomas koji je pokazao promotivni film o Dubrovniku s početka 1950-ih.

Iznio je Thomas podatak da je prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika lani u gradu bilo 172 tisuća britanskih turista, a ove godine ih je 13 posto više. U 2023. su gosti s Otoka ostvarili skoro 800 tisuća noćenja.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- I danas imamo Lorda Byrona, a on se zove David Beckham koji je dvaput bio na Lopudu. Dolazila je i Kate Winslet koja je snimala film kod nas, a koji je upravo u kinima. Film je došao u britanska kina pa me zvala sestra i pitala: ‘Jesu li ovo Kupari?‘ Bio je Rod i Liam Stuart, sir Roger Moore koji je bio povezan s Julianom Rachlinom te ‘Brangelina‘ prošlosti - Elizabeth Taylor i Richard Burton i ... Dubrovnik ima poveznicu i s kraljevskom obitelji, tu je bio Edward VIII. i Wallis Simpson koji su 1936. bili u Gradu, ali tad nisu bili vjenčani. Kad su se vratili u London, Edward je abdicirao. Bio je jako kratko kralj, najkraće u povijesti, samo 226 dana. Tad su on i Simpson bili u hotelu Excelsior, šetali su Stradunom... U Dubrovniku je bila i kraljica Elizabeta II. 1972., a 1978. došao je današnji britanski kralj Charles III., otkrio je ‘Englez u Dubrovniku‘.

Potom je prikazao još dva filma, jedan koji prikazuje Edwarda VIII. i Simpson kako bezbrižno šetaju Gradom, ali i obilazak Grada današnjeg kralja Charlesa III.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Prije 10 godina upoznao sam Charlesa, bio je s Camillom, došao je u veleposlanstvo u Zagreb, a prvo pitanje koje mi je postavio bilo je: ‘Imate li vi u Dubrovniku zaista problem s kruzerima?‘ Rekao sam da imamo mali problem. No, veze između Velike Britanije i Dubrovnika su dublje nego što se može zamisliti, poveznice traju stoljećima, a veza je ostavila duboki trag. Ja danas imam privilegiju nastaviti te veze... Kad me pitaju hoću li se vratiti u Veliku Britaniju, obično kažem: ‘nikad ne reci nikad‘, ali zasad mi je Dubrovnik top! - zaključio je Thomas odgovorivši na kraju na pitanja iz publike.

 

 

 

11. listopad 2024 22:23