StoryEditorOCM
Kultura70. dubrovačke ljetne igre

Marijinski teatar nastupio na Gracu

Piše PSD.
5. kolovoza 2019. - 15:06
Slavni Marijinski teatar nastupio je 4. kolovoza na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Park Gradac na dva je dana pretvoren u kulisu baleta u dva čina Četiri godišnja doba u koreografiji Ilje Živoja pripremljenog na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju.

- Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču – rekao je o svojoj koreografiji Ilja Živoj.

Čuveni Marijinski balet utemeljen je u 18. stoljeću u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći dio 20. stoljeća poznat i slavan kao lenjingradski Kirov, neizostavno je, nezamjenjivo i legendarno mjesto baleta i plesa, mjesto na kojem su nastajala neka od najvećih i dandanas najomiljenijih djela te umjetnosti, uključujući i najizvođenije od svih – Orašara. To je mjesto s kojeg je u osvajanje svijeta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mjesto njegovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i zahtjevne umjetnosti, a istodobno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora. Iz ovog „sanktpeterburškog baletnog svetišta“ izašli su tako i Nižinski, Pavlova, Nurejev i Barišnjikov. Ovo gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marijinski baleta s nekim cjelovečernjim baletom u regiji u novijoj povijesti, a pred festivalskom publikom bit će izveden i 5. kolovoza od 21:30 na parku Gradac. Ulaznice su rasprodane.
25. travanj 2024 15:47