StoryEditor
KulturaZA VELIKE I MALE |

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Malog princa od sada možete pogledati online

Piše Dv
2. travnja 2020. - 10:27
Marko Ercegović
Glazbeno-scensko djelo prema klasiku svjetske književnosti, roman "Mali princ" francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja koji je na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama postavio redatelj Hrvoje Korbar u suradnji sa skladateljem Ivanom Josipom Skenderom, od sada se može pogledati online.

Podsjetimo, festivalska publika uživala je u izvedbi Roka Juričića, Livija Badurine i sopranistice Marije Kuhar Šoše. Glazba koju je pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izveo je orkestar sastavljen od deset dubrovačkih instrumentalista. Za scenska i kostimografska rješenja zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin s asistenticom Anom Fucijaš, a svjetlosne efekte potpisuje Marko Mijatović.

Glazba su izveli dubrovački glazbenici: violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, hornst Toni Kursar, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru.

Podsjetimo, kratki roman Mali princ francuskog pilota i proslavljenog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja napisan je 1943., za vrijeme rata u Europi, kao reakcija na do tada nezapamćene ratne užase, a zacijelo je jedan od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih tekstova našega doba. Čitamo li ga kao dječju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dječji lik i ljepotu opisanoga svijeta, no odrasli putovanje ovog dječaka razumiju kao niz susreta u kojima se izravno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog svijeta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetima koje posjećuje Mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, mali princ upućuje na drukčiji svijet u kojem su dijete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti.

#MALI PRINC#70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE#DUBROVAČKE LJETNE IGRE
loading...

Izdvojeno

06. srpanj 2020 02:45