StoryEditorOCM
KulturaSJEĆANJE NA LIJEPE SUSRETE

Kate Bagoje o Maji Jug Pecarić: ‘Nikad mi nije bilo dosta druženja s tom dragom samozatajnom umjetnicom i njezinim ljubimcima, nedostajat će mi ti iskreni razgovori...‘

Piše B.L.
9. veljače 2024. - 13:33

Povjesničarka umjetnosti Kate Bagoje osvrnula se na lik i djelo dubrovačke akademske slikarice Maje Jug Pecarić (1937.- 2024.) koja je preminula krajem siječnja

- Slikarica Maja Jug Pecarić, s kojom se, nažalost, ovih dana rastajemo, ostavila je duboki trag u bogatoj riznici dubrovačkog slikarstva.

image
Privatni album Kate Bagoje

Svojim likovnim rukopisom, većinom putem vodenih boja i laviranog tuša, darovala nam je ova umjetnica dosta, ali nikad dovoljno izuzetnih likovnih radova, punih svježine, mekoće i prozračnosti kojima govori akvarel. Zagonetna lica njezinih djevojaka, djevojčica, mornara koji su je inspirirali u okruženju, gledaju nas očima punim neke blagosti i dječjih snova što su u nama sakriveni i često neprepoznati. Crtom, bojom, a nadasve dušom i talentom Maja im udahnjuje osobitu intimnu liriku, karakter. Kad uokolo glavnog motiva kreira atmosferu, pa ukrasi sliku detaljima poput ptice, cvijeta, voćke, broda u daljini; to umjetnica gradi kompoziciju i ritam likovnog djela, dodajući mu svoju poruku prepunu mašte i snova.

Cirkuski klaunovi, harlekini ili pajaci su joj također bili draga i česta tema. Oni zrače posebnom ljepotom, satkanom od tuge i radosti. Usamljenici koji zabavljaju svih osim sami sebe. Kojima svi plješću, pa kad predstava završi, zabavljeni odlaze radosni i s osmjehom, ne pitajući se koliko je usamljena i duša i srce ovih zabavljača, zatočenika u cirkusu. Nitko nije znao iznjedriti osjećaje na licima tih žalosnih cirkuskih veseljaka kao Maja Jug Pecarić.

A kad bi odlučila slikati uljem na platnu, njezine su vedute, najčešće rodnog joj Grada, pravo ogledalo estetskog i umjetničkog izraza njihove autorice. Slike odišu zrelošću, žarom slikarice da naglašenim koloritom i snažnom paletom uzvisi prepoznate gradske vidike prepune sunca, svjetla i kamena. Ona u slici stvara svoj odnos prema svjetlosti i prostornosti motiva koji promatra i dodaje mu svoju notu autentičnosti i atmosferu trenutka, suvereno i bez suvišne dekoracije.

U ranijem razdoblju svog dugogodišnjeg umjetničkog rada Maja je modelirala i terakotu. Senzibiliziran je bio njezin stvaralački nerv u oblikovanju gline. Pamtimo značajnu Fradl radionicu u kojoj se nekolicina dubrovačkih umjetnica obučavala radu u keramici, pa se tako i Maja okušala kreirati vršcima prstiju i dlanom da bi glinu uspješno pretvorila u trodimenzionalne oblike umjetničkih predmeta.

image
Privatni album Kate Bagoje

Imala sam sreću poznavati slikaricu Maju Jug Pecarić, viđati je često, doduše ranije češće, dolaziti u njezin dragi dom i s njom razgovarati o umjetnosti u atmosferi prepunoj umjetničkog, slikarskog, među njezinim radovima; pripremati s njom neke njezine izložbe, jednu i to vrlo uspješnu u Beču. Nikad mi nije bilo dosta druženja s tom dragom samozatajnom umjetnicom i njezinim ljubimcima, papagajima, macama, psima. Jako će mi nedostajati ti iskreni razgovori i sastanci. Draga Majo, počivaj u miru! - napisala je Bagoje.

03. svibanj 2024 12:19