StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR S GLUMICOM KOJA IZA SEBE IMA BOGATU KARIJERU

HELENA BULJAN Povijest Grada više ne možete doživjeti jer ljudi sjede u uličicama za malim stolovima i nešto "trpaju" u sebe!

18. kolovoza 2018. - 21:58

Helena Buljan dramska je umjetnica s vjerojatno najvećim iskustvom, ali i glumačkim stažom na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. Bila je članica ansambla Gradskog dramskog kazališta ”Gavella”, predavala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a u zadnje vrijeme moglo je se često vidjeti i na televiziji gdje je ostvarivala brojne uloge na raznim domaćim serijama. Na dubrovački festival doveo ju je veliki Ranko Marinković, točnije predstava ”Pod balkonima” nastala prema njegovim novelama, a u režiji mladog redatelja Darija Harjačeka koja će premijerno biti izvedena 18. kolovoza s početkom u 21.30 u parku sveučilišnog Kampusa, a reprize su na rasporedu 19., 20., 21. i 22. kolovoza, također u 21.30 sati u parku sveučilišnog Kampusa.
 

PREKO DRŽIĆA USPOSTAVLJENE VEZE S DUBROVNIKOM

 

U mirovini ste, a opet ne mirujete?

Takav je taj naš glumački posao! Našim predstavama govorimo uglavnom o životu, a u životu imamo, kao što znamo, sve uzraste ljudi: starije članove obitelji ili pak društva. Stoga smo mi glumci starije životne dobi ponekad na neki način potrebni.
 

Kad je bio Vaš prvi susret s Igrama?

Još davne 1960. kao mlada djevojka došla sam iz Slavonije, iz Našica u Zagreb studirati glumu. Za prijemni ispit odabrala sam monolog Omakale iz Držićevog Plakira. Potrudila sam se to izvesti na dubrovačkom dijalektu. U Komisiji je bio i doktor Branko Gavella, možda i najveće ime našeg glumišta, na što sam vrlo ponosna. Bio mi je veliki plus što sam se kao Slavonka potrudila naučiti i izvesti tu moju Omakalu na dubrovačkom dijalektu, pa je tako preko Držića moja glumačka veza s Dubrovnikom već tada bila uspostavljena i eto, nastavila se do današnjih dana.
 

Kad ste znali da je raditi ”Pod balkonima” s Darijom Harjačekom dobar izbor?

Tu ima više elemenata: od onoga jer sam u mirovini do onog da Darija Harjačeka izuzetno cijenim. Pozvao me u ekipu na čemu sam mu izuzetno zahvalna, a možda se tu radi i o Ranku Marinkoviću koji mi je bio profesor na Akademiji ili dramaturginji Vedrani Klepici ili pak o glumačkoj ekipi. Tu je Doris Šarić Kukuljica, Jelena Miholjević, Linda Begonja, Maro Martinović, Marko Makovičić, Nikša Butijer kao i naše mlade snage na čelu s Dadom Ćosićem i Natašom Kopeč. Tu je također i Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre. Možda ću, kako se čini, pri zalasku svog kazališnog puta baš nekako staviti točku tu u Dubrovniku. Tko zna, krhko je znanje!

Cijeli razgovor možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

 

 

01. svibanj 2024 21:02