StoryEditorOCM
KulturaKONCERT U DVORU

Glazba Mediterana i ansambl Hespèrion XXI: Različitosti ne razdvajaju nego spajaju kulture

Piše Sanja Dražić
22. srpnja 2024. - 15:27

Glazbeni dio 75.Dubrovačkih ljetnih igara započeo je u Kneževom dvoru, prostoru u kojemu će se održati većina ovoljetnih glazbenih događanja. Prvi koncert je od samog predstavljanja programa tradicionalno na Kandeloru najavljen kao jedan od ovogodišnjih vrhunaca, dijelom zbog karizmatičnog katalonskog umjetnika Jordija Savalla. Međutim, Savall nažalost nije nastupio u Dubrovniku - što smo doznali neposredno pred izvedbu. Sastav Hespèrion kojega je osnovao u Baselu 1974. godine je tako nastupio bez onoga tko ga je stvorio i proslavio diljem svijeta. Pa je voditeljica deseteročlanog pjevačko - sviračkog sastava bila sirijska umjetnica Waed Bouhassoun (vokal, oud). Večer se zvala Mare nostrum - dijalog duša, a spojila je glazbu istoka i zapada. A dijalog su vodile kršćanska, sefardska, turska i arapsko-andaluzijska glazba Mediterana.

Međunarodna glazba i izvođači

Istaknimo kako sastav Hespèrion njeguje, pronalazi i spašava od zaborava staru glazbu različitih kultura. I njegovi članovi također pripadaju različitim nacijama i dolaze iz Sirije, Francuske, Izraela, Bugarske, Turske, Grčke, Španjolske i Maroka. Inače, ime Hespèrion znači “stanovnik Hesperije”, što je na starogrčkom označavalo dva najzapadnija poluotoka Europe: Pirenejski i Apeninski. To je također bilo ime planeta Venere kada bi se pojavila na zapadu. Na prijelazu u 21. stoljeće Hespèrion XX postaje Hespèrion XXI.

image

Waed Bouhassoun

DLJI

Neobična virtuoznost i usklađenost starih i narodnih instrumenata koje rijetko imamo prilike čuti i vidjeti (oud, kaval, kanun, santur, maurska gitara) a čije sviranje obiluje bogatim ukrašavanjem i agogikom, stvorili su gotovo ritualan ugođaj. U istom su duhu bile i pjevane točke. Svijet koji nam je predočio ansambl Hespèrion imponirao je svojom jednostavnošću, visokim profesionalizmom i potpunim predavanjem umjetnosti. Bilo je to zaista dragocjeno iskustvo! Možda je nedostajalo nekog prisnijeg odnosa s publikom kako je čest običaj na večerima sa starom glazbom. A možda bi u ovako koncipiranom programu riječ bila suvišna.

Potvrda svevremenosti

Velika vrijednost prvog koncerta na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama je da nam je pokazao i dokazao kako je glazba zaista univerzalni jezik bogat emocijama, kako je Mediteran zajednički i kako se stalno prožimlju prošlost i sadašnjost. I kako različitosti ne razdvajaju već spajaju kulture. S tim mislima i u tom duhu napustili smo koncert. Poželjevši da nas isti takav svijet čeka i ispred vrata Kneževoga dvora.

07. rujan 2024 21:59