StoryEditorOCM
KulturaZavršni osvrt

Dramski program 75. Dubrovačkih ljetnih igara: Nije prošlo bez promašaja, ali je Festival dobio predstavu na ponos i diku!

Piše Bruno Lucić
30. kolovoza 2024. - 13:00
Prizori iz premijera izvedenih na 75. Dubrovačkim ljetnim igramaTonći Plazibat, Mihael Barišić/Cropix, Marko Ercegović

Dramski program 75. Dubrovačkih ljetnih igara započeo je dramatično obeshrabrujuće. Zabrinjavajuću obeshrabrenost unijela je prva dramska premijera, Goldonijeva “Kafetarija” po prijevodu i adaptaciji Frana Čale u režiji Paola Tišljarića. Nakon glasovite Radićeve režije ove predstave koncem 70-ih godina prošlog stoljeća koja je igrala 10 sezona, Brešanovog m(j)uzikalnog uprizorenja 2016., ponovno je na Igrama oživljen ovaj tekst, a zapravo bolje da nije. Od predstave s velikim potencijalom i mogućnostima, ali još većim rizikom, ostalo je nemalo razočarenje.

Redatelj se odlučio za suhu i beživotnu inscenaciju u kojoj je malo odnosno nimalo toga smiješno, a puno toga negledljivo. Kad se već nije išlo na neka ‘ekstravagantna’ čitanja, onda je komad kao spužva trebao ‘upiti’ dubrovačku svakodnevicu, posebno društvene anomalije i apsurde, preraditi je i na duhovit, pronicljiv i provokativan način donijeti na scenu...

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika ili OVDJE.

15. rujan 2024 09:04