StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSASTANAK NA ‘VRHU‘

Župan, gradonačelnici i načelnici razgovarali kako u pandemiji osigurati što bolju turističku sezonu, a glavni epidemiolog traži restriktivnije mjere

Piše dv
21. srpnja 2021. - 13:45

Župan Nikola Dobroslavić sastao se s načelnicima i gradonačelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije a razgovaralo se o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom na području županije, Planu razvoja županije do 2027. godine te tijeku ovogodišnje turističke sezone u kontekstu pandemije COVID 19. Sastanku je nazočio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Mato Lakić koji je među ostalim naglasio kako situacija nije dobra jer raste broj zaraženih među kojima ima i onih cijepljenih no koji nemaju teške oblike ove bolesti.

-Incidencija u zadnjih 14 dana jest 97, dok postotak pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 3,6 posto što nije malo. Treba biti pažljiv. Sad imamo virus koji je zapravo novi virus. Nakon onoga iz Wuhana, prešli smo na britanski ili alfa soj koji se duplo brže širio, a sad imamo delta soj, koji se opet dosta brže širi. Potrebne su i restriktivnije mjere – preporučio je Lakić te dodao kako je po pitanju procijepljenosti 46,6 posto stanovništva sa dvije doze Dubrovačko-neretvanska županija bolja od hrvatskog prosjeka.- No to nije dovoljno, jer za suzbiti virus je potrebno procijepiti 70 pa i 80 posto stanovnika. Imamo i pozitivne turiste, ali to je normalno jer ih bilježimo povećan broj.

Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo, koji je i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite pozvali su građane na cijepljenje obzirom da je turizam osnova za gospodarski rast. – Radio sam u turizmu. Gost neće odustati od putovanja jer će mu faliti utrka tovara ili ribarska noć. Oni koji su došli ovdje nisu došli zbog ribarske noći ili utrke tovara – poručio među ostalim je župan Dobroslavić,  dok je direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić iznio podatak kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada ostvarilo 34 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu.

26. travanj 2024 20:21