StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBEROŠEVA REFORMA

Župan Dobroslavić: Reforme su potrebne, ali sve se mogu provesti i ako su osnivačka prava nad bolnicama, kao i do sada, pod Županijama

Piše Maja Rilović Koprivec
2. studenog 2022. - 10:41

Iz Dubrovačko neretvanske županije  osvrnuli su se na nedavno predstavljenu reformu zdravstva. Župan Nikola Dobroslavić u više je navrata argumentirano isticao protivljenje dijelovima reforme kada je u pitanju naša Županija, a evo što iz Županije navode nakon nedavnog predstavljanja reforme.

 - Reforma u zdravstvu potrebna, no prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama sa županija na državu značilo bi centralizaciju sustava. Sve predložene reforme u nacrtu prijedloga (javna nabava, zapošljavanje, kontrola financija….) se mogu provesti i ako su osnivačka prava, kao i do sada, pod Županijama.

Dosadašnje iskustvo kada su osnivačka prava bolnica bila prebačena na državu (od 2013.-2015.) pokazuju neuspješnu financijsku sanaciju bolnica te nam je bolnica vraćena s većim dugom koji predstavlja teret i danas -  navode iz ureda Župana.

 

- Zbog specifičnosti geografske rasprostranjenosti naše županije potrebno je kao i do sada ostaviti jednak broj domova zdravlja. Domovi zdravlja se bave primarnom zdravstvenom zaštitom za koje je nadležna Županija. Županija je samoupravna jedinica koja bi sukladno svojim potrebama trebala moći urediti sustav, odnosno organizaciju i ustroj domova. Smatramo da je potrebno dodatno ojačati ulogu doma zdravlja, šireći raznovrsnost zdravstvenih usluga. Svjedoci smo da je uloga domova zdravlja bila od velikog značaja tijekom korona krize.

Područje Dubrovačko-neretvanske županije je prostorno razvučeno preko 220 km, te se sastoji od tri specifična i različita područja (otočno, neretvansko i šire dubrovačko) koje svako za sebe iziskuje različite oblike zdravstvene zaštite stanovništva. Svaki ravnatelj daje svoj maksimum u organizaciji rada domova, odnosno osiguranju kadrova i uvjeta, kako bi zdravstvene usluge bile dostupne i kvalitetne stanovništvu na području koje pojedini dom zdravlja pokriva. Svjesni smo opterećenosti kako organizacijski tako i funkcijski jednog ravnatelja po predloženoj reformi koji bi vodio dosadašnjih 5 (pet) domova zdravlja.

Mišljenja smo da je potrebno ostaviti dosadašnju odredbu o broju ordinacija pri domovima zdravlja za svaku pojedinu djelatnost (do 25%) odnosno i više budući se važnost uloge doma zdravlja u dostupnosti zdravstvene zaštite stanovništvu pokazala osobito važna - ističu iz ureda Župana.

 

Iz Dubrovačko neretvanske županije napominju da je u tijeku e-Savjetovanje te su svi u mogućnosti uputiti svoje komentare.

 

 

26. travanj 2024 11:46