StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpreventivni pregledi

Ministar Beroš: Imamo plan izlječenja zdravstvenog sustava i nacije, uskoro preventivni pregledi u cijeloj Hrvatskoj

Piše vijesti sd
27. rujna 2023. - 18:17

"Nova neovisna studija McKinsey & Company ‘Zdravstveni sustav budućnosti‘, koja je jučer predstavljena javnosti, prepoznaje naš reformski smjer kao onaj koji vodi prema održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu, što je i dodatni razlog da ukažemo na jasnu viziju, ciljeve i očekivane rezultate koja ima aktualna reforma zdravstvenog sustava. Drago mi je što su prepoznati i definirani izazovi koje od samog početka svojeg mandata ističem. Posebno je znakovit zaključak studije da prevencijom možemo postići više od 70 posto učinka u poboljšanju zdravlja stanovništva. Upravo ova Vlada i zdravstvena administracija preventivu stavlja kao prioritet i uvodi nove pravce prevencije, a jedan od njih su i novi preventivni zdravstveni pregledi koje trenutno provodimo kroz Pilot-projekt u pet županija te smo na korak do pokretanja preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele Hrvatske“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Preventivni zdravstveni pregledi već u ovoj ranoj pilot fazi pokazuju potrebu i smisao. Dosadašnji rezultati provedenih pregleda ukazuju na to da čak 80 posto pregledanih ima povišen krvni tlak, povišene masnoće i šećer u krvi, prekomjernu tjelesnu težinu, gotovo njih 50 posto puši, a 60 posto pregledanih je upućeno na daljnje specijalističke pretrage.

"Liječničkim rječnikom, svjesni smo aktualnog stanja, statusa i anamneze, postavili smo dijagnozu te plan dugoročnog izlječenja hrvatskog zdravstvenog sustava i nacije. Upravo iz tog razloga smo i pokrenuli sveobuhvatnu reformu zdravstva koja već sada mijenja paradigmu društva, pružajući mogućnost da kao nacija budemo što zdravija te da povećamo godine zdravog života, naglašava ministar Beroš dodajući i ostale aktivne pravce prevencije poput revizije i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa i međuresornog projekta Javne ustanove – Prijatelji zdravlja. Na predstavljanju McKinsey studije reforma zdravstva ocijenjena je kao najkompleksniji proces reformi na razini svake države te time zahtijeva vrijeme i kvalitetnu međuresornu suradnju.

image
Goran Mehkek/Cropix

"Otključavanje i korištenje potencijala hrvatskog zdravstvenog sustava te poboljšanje ključnih pokazatelja možemo postići jedino zajedničkim djelovanjem što i činimo kroz svaki postignuti reformski korak koji je vidljiv u nizu već ostvarenih projekata“, istaknuo je ministar Beroš.

U području prevencije vrijedi spomenuti donesen Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka do 2030. godine vrijednog 8,5 milijardi eura, Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća koji je prepoznat na razini cijele EU do te mjere da je postao model provođenja za druge zemlje u svijetu. Ovih dana je pokrenut i Nacionalni program prevencije i ranog otkrivanja melanoma koji je ujedno prvi takav nacionalni program u EU.

Provodi se i Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu kao i probir na porodičnu hiperkolesterolemiju usmjeren na polaznike prvih razreda osnovnih škola. Ne zaboravimo i na povijesna ulaganja Vlade u modernizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava u koji je do sada uložila 920 milijuna eura, a u cijelom mandatu uložit će 2,16 milijardi eura.

"Dugoročna projekcija studije McKinsey o mogućem smanjenju opterećenja bolestima u Hrvatskoj za 34 posto i devet milijardi eura dodatnog godišnjeg BDP-a zbog zdravijeg stanja nacije dohvatljiv je cilj. Brojke su važne, no životi naših građana nadilaze sve računice. Zato se vodimo geslom "Zdravlje je prvo“. Zato činimo reformski zaokret prema prevenciji koja je najstabilnija valuta u očuvanju zdravlja“, zaključuje ministar Beroš.

28. travanj 2024 07:15