StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATI, SLOVENCI, TALIJANI

Vodiči pišu europarlamentarcima: Pomozite nam, ne može vašu zemlju predstavljati bilo koji vodič iz druge zemlje EU i bez edukacije

Piše Maja Rilović Koprivec
25. travnja 2024. - 13:23

Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, društvo regionalnih turističkih vodiča Slovenije i Nacionalna udruga turističkih vodiča Italije uoči izbora zastupnika u Europski parlament, u kojem brojni zastupnici u svojim programima posebno navode brigu o kulturnoj baštini svojih zemalja obratili su se budućim zastupnicima pismom u kojem traže razumijavanje i pomoć za svoju struku. Evo što su napisali:  

Najveći problem turističkih vodiča u Europskoj uniji, koji predstavlja esencijalno pitanje za našu struku, je način na koji Europska komisija interpretira direktivu koja uređuje našu struku na način da ne uvažava činjenicu kako je interpretacija kulturne baštine iznimno bitna jer nas ona jedina izuzima od globalizacije. 

Naime, zbog otvaranja tržišta, i Vašu zemlju može predstavljati bilo koji vodič iz druge zemlje EU, bez obzira što nije stekao nikakvu edukaciju o Vašoj zemlji.

 Smatramo da je naša struka izričito vezana uz teritorij i da za ovu struku nije primjenjiva liberalizacija kao što je to pravilo u npr. medicinskim zanimanjima.  

Slijedom navedenog, Točkom 71. Rezolucije Europskog parlamenta od 25. ožujka 2021. o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam (2020/2038(INI)) Europski parlament je već pozvao Komisiju da "objavi i s dionicima i državama članicama podijeli dobre prakse u pogledu obavljanja zanimanja profesionalnog turističkog vodiča kako bi se riješili problemi koji utječu na taj sektor; smatra da profesionalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u promicanju kulturne baštine u sinergiji s lokalnim teritorijem, njegovim tradicijama i posebnostima; stoga smatra da bi ta profesija trebala imati odgovarajuću zaštitu na tržištu rada kako bi se zajamčile visokokvalitetne usluge uz očuvanje otvorenog i poštenog tržišnog natjecanja; poziva Komisiju da analizira nedostatak uzajamnog priznavanja u tom sektoru kako bi se utvrdilo u kojim područjima Unija može ostvariti potrebna poboljšanja."

Unatoč navedenom, nismo uočili poboljšanja. Zbog toga Vam se obraćamo molimo Vas podršku pri izmjeni članka 17. Direktive 2006/123/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na unutarnjem tržištu od 12. prosinca 2006. Godine u kojima bi uz odvjetnike, javne bilježnike, poštu … ušla i djelatnost turističkog vodiča koja je nužno vezana uz teritorij, pišu vodiči Hrvataske Italije i Slovenije.

U Republici Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim državama članicama, također vrijedi ova odredba. Neke zemlje su, poput Hrvatske, ostvarile djelomičan pristup, što označava navedenu obvezu, osim na zaštićenim lokalitetima na kojoj djelatnost lokalnog turističkog vodiča može obavljati samo osoba koja se educirala u Republici Hrvatskoj.

Sukladno Direktivi o pružanju usluga, radi se o „prevladavajućim razlozima od društvenog interesa” koji se odnose na ‘‘zaštitu intelektualnog vlasništva; ciljeve kulturne politike, uključujući zaštitu slobode izražavanja različitih stajališta, a posebno socijalnih, kulturnih, vjerskih i filozofskih vrijednosti u društvu; potrebu osiguranja visokog stupnja obrazovanosti, očuvanje pluralizma medija i promicanje nacionalnog jezika; očuvanje nacionalne povijesne i umjetničke baštine‘‘.

Naime, svi smo se složili da djelatnost turističkog vodiča, poput odvjetničke struke, zahtjeva određena specifična znanja, bez kojih se ne mogu prekogranično pružati usluge vodiča i ne može se uspoređivati s liječničkim, građevinarskim ili farmaceutskim djelatnostima koje nemaju graničnih barijera. Odvjetnička komora je uspjela zaštititi odvjetničku struku.

Molimo Vas pomoć kako bi se modificiralo preliberalno tumačenje direktiva, koje pogoduje interesima velikih turoperatera, a na uštrb zaštite kvalitete, zaštite potrošača, struke, kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Posredno, molimo Vas pokrenuti postupak i prijedloge da se u predmetnu Direktivu ponovno unesu posebne odredbe vezane uz turističke vodiče. Isto je za nas problem egzistencije naše struke, pišu vodiči u svom otvorenom pismu koje potpisuju

Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Mateja Kregar Gliha, društvo regionalnih turističkih vodiča Slovenije i  Anna Bigai, predsjednica Nacionalne udruge turističkih vodiča Italije.

25. travanj 2024 13:23