StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCZ o sirenama za uzbunu

Uz modernizaciju postojećih, planirano je sedam novih elektroničkih sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše Kristina Filičić
2. studenog 2023. - 21:12
Jedna od gradskih sirena je na sjedištu JVP Dubrovački vatrogasciTonči Plazibat/Cropix/Tonči Plazibat/Cropix

Svaku prvu subotu u mjesecu provodi se redovno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje. Sirene su nešto tiše od onih prijašnjih pneumatskih, komentari su koji se iščitavaju po društvenim mrežama. Pitali smo ravnateljstvo Civilne zaštite namjeravaju li pojačati sustav postavljanjem dodatnih sirenskih stupova, što bi značilo i dodatno pojačanje zvuka.

Na području Grada Dubrovnika sirene su instalirane na adresi Sustjepanska 4 (Gruž) i Zagrebačka 1 (Buža - na zgradi Javne vatrogasne postrojbe).

- Dakle, sustavom za uzbunjivanje nisu pokrivena sva područja Grada Dubrovnika jer se radi o sustavu koji zahtijeva velika financijska sredstva te se njegova implementacija i nadogradnja provodi dinamikom koja je uvjetovana raspoloživim financijskim proračunskim sredstvima. Iz tog razloga je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova 2022. godine prijavilo projekt za modernizaciju sustava za uzbunjivanje odnosno apliciralo za sufinanciranje sredstvima Europske Unije – odgovaraju iz MUP-a na pitanje o jakosti zvuka dubrovačkog sirenskog sustava te naglašavaju kako je trenutni broj instaliranih sirena povezan s intenzitetom zvuka.

- Ravnateljstvo civilne zaštite je u 2023. godini započelo projekt kojim će se provesti modernizacija sustava za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj i koji se sufinancira sredstvima Europske Unije, projekt Jačanje ljudskih i tehničkih aspekata javnog upozoravanja i kriznog komuniciranja ALTER112. Osim modernizacije postojećih sirena, planirano je sedam novih elektroničkih sirena za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom na opseg projekta, njegovu financijsku vrijednost i činjenicu da će obuhvatiti čitavu Republiku Hrvatsku, projekt će se, ističu u MUP-u, provesti u dvije faze kroz nekoliko godina. Prva faza projekta je izrada idejnog projekta za modernizaciju sustava za uzbunjivanje i ta faza će se provoditi do kraja 2024. godine. Na temelju idejnog projekta će se provesti druga faza projekta odnosno nabava nove opreme, montaža i ostali potrebni radovi te je završetak te faze previđen za 2027. godinu.

- Kad govorimo baš o samom zvuku, izgradnja novih kapaciteta sustava za uzbunjivanje stanovništva bazira se na elektroničkim sirenama velike zvučne snage te daljinskom upravljanju sirenama uz korištenje digitalne radio veze. Elektroničke sirene se zasnivaju na najnovijim dostignućima industrijske elektronike, autonomne su u radu (ne ovise o električnoj energiji) i za razliku od pneumatskih sirena, omogućavaju emitiranje pripremljenih govornih poruka i govora uživo, kojima se ugroženom stanovništvu mogu davati obavijesti i upute za postupanje – ističu te još dodaju kako je ‘sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama SRUUK, omogućio znatno brže obavještavanje stanovništva o opasnostima i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta‘.

Zanimalo nas je ako u slučaju ugroze dođe do prekida napajanja električnom energijom i gubitka signala teleoperatera, hoće li to utjecati a sustav uzbunjivanja:

- U slučaju prekida napajanja električnom energijom, dio stanovništva će se moći upozoriti elektroničkim sirenama koje su autonomne u radu. Provedbom projekta modernizacije sirenskog sustava nabavit će se 115 novih elektroničkih sirena, kao i modernizirati postojeće elektroničke sirene – zaključuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

27. travanj 2024 13:07