StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDubrovnik nekad

Unikatne fotografije izgradnje Hidroelektrane Dubrovnik: Fascinantno postrojenje nije proizvodilo samo struju, već i akcijske filmove

Piše DV
23. svibnja 2022. - 10:54

Na zidu Facebook grupe 'Dubrovnik nekad' ovih dana zaljubljenici u prošlost otkrivaju novu epizodu iz dubrovačke povijesti koja se tiče izgradnje Hidroelektrane Dubrovnik. Administrator grupe gospar Ivo Batričević pobrinuo se za jedinstvenu fotogaleriju nastanka jednog od najvećih elektroenergetskih postrojenja na jugoistoku Europe, od prve zakopane lopate do dovršetka pogona, što planira objavljivati u nekoliko serija. Fotografije su većinom crno-bijele, s izuzetkom scena snimanja pustolovnog filma sredinom 1960-tih u utrobi hidroelektrane.

image

Scena iz filma talijansko-njemačke produkcije 1965. u HE Plat

Fb/Dubrovnik Nekad/

Nakon puno truda i uloženih sredstava, gospar Ivo je odlučio s javnošću podijeliti niz nepoznatih detalja o postrojenju koje danas nažalost prvenstveno povezujemo s tragedijom koja je odnijela tri mlada života:

- Hidroelektrana Dubrovnik ili HE Dubrovnik je akumulacijska hidroelektrana koja se nalazi u mjestu Plat, 550 metara od mora, 15 kilometara južno od Dubrovnika. HE Dubrovnik je zadnja hidroelektrana na slivu rijeke Trebišnjice, te se nalazi u dvije države: Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pri čemu je brana, umjetno jezero i dio tlačnog cjevovoda u Bosni i Hercegovine, dok su svi ostali dijelovi postrojenja u Hrvatskoj. HE Dubrovnik koristi vodu rijeke Trebišnjice iz umjetnog jezera Bileća, koje je nastalo izgradnjom brane Grančarevo, dok je sam zahvat vode ostvaren izgradnjom brane Gorica, koja stvara kompenzacijski bazen. Brana Gorica je nizvodno od HE Trebinje, tako je ona donja voda od HE Trebinje, a gornja voda HE Dubrovnik. Umjetno jezero Gorice ima aktivnu akumulaciju s aktivnim spremnikom od 9 x 106 m3. Umjetno jezero Bileća ima akumulaciju od 1 100 milijuna m3 vode. HE Dubrovnik ima instaliranu snagu od 216 MW (2 x 108 MW), s tim da jedna vodna turbina snage 108 MW radi za Hrvatsku, a druga za Bosnu i Hercegovinu - otkrio je Batričević tek djelić zanimljivosti o izgradnji HE.

image

Prvi dan kopanja tunela za HE

Fb/Dubrovnik Nekad/
02. svibanj 2024 00:27