StoryEditorOCM
GastroNestašica kakaovca

Jedna od najboljih švicarskih čokolada nosi ime Ragusa već 75 godina. Evo kako je dobila ime našeg grada

Piše Gabrijela Bijelić
26. lipnja 2024. - 20:13

U vrijeme kad cijeli svijet raspravlja o nestašici kakaovca i porastu cijene čokolade, na omiljenu slasticu velikih i malih osvrnuo se administrator Facebook grupe ‘Dubrovnik nekad’ Ivo Batričević. A spomenuo se za Dubrovčane posebne delicije koja već desetljećima očarava sladokusce, ali izaziva i zbunjenost kod slabije upućenih u podrijetlo njezina za mnoge egzotičnog imena:

- Švicarska tvornica Camille Bloch proizvodi svjetski poznatu čokoladu Ragusa. Neki i danas misle da je čokolada dobila ime po talijanskoj Ragusi, ali tvornica čokolade ima svoju povijest te se ipak radi o našem Gradu s tradicijom od 1942. To je inače prva čokolada na svijetu u kojoj su stavljali orašaste plodove - otkriva znatiželjnicima Batričević koji je ranije razriješio i misterij slastice koja nosi ‘dubrovačko’ ime Ragusa.

image

Starinska reklama za Ragusu (FB Dubrovnik nekad)

Dubrovnik Nekad/Facebook

U jednoj od novijih objava stoji kako čokolada ‘ragusina’ dolazi iz pogona tvornice čokolade Chocolats Camille Bloch SA osnovane 1929. u Bernu. Danas treća generacija obitelji svojim vrhunskim proizvodima pridonosi brendiranju Švicarske kao zemlje nenadmašne čokolade.

- Osnivač tvornice, Camille Bloch, boravio je u Dubrovniku 1942., a čokoladi je dao naziv Ragusa, smatrajući ga milozvučnijim i prihvatljivijim za sve svjetske jezike - naveli su u ‘Dubrovnik nekad’.

image

Ivo Batričević zna sve o podrijetlu Raguse

Cropix/

Blochovo očito oduševljenje odmorom u našem gradu Dubrovnik je osim na turističku kartu svijeta dovelo i u svijet cijenjenih slatkih delicija čiji je izbor svakog dana sve raznovrniji i dobiva nove bijele, tamne, pink i mliječne verzije.

Zgodno je podsjetiti da je Chocolats Camille Bloch SA tradicionalna obiteljska tvrtka sa sjedištem u Courtelaryju. Potomci osnivača u Bernu danas upravljaju proizvodnjom čokolade u trećem naraštaju. Jedan od najvećih proizvođača čokolade u Švicarskoj godišnje proizvede oko 3700 tona specijaliteta.

27. lipanj 2024 08:34