StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTopovsko meso

Unaprijed otpisani: ruski ročnici u Donbasu nose puške iz 19. stoljeća, piju iz ribnjaka s mrtvim žabama, a naređeno im je da na sebe privlače vatru kako bi Ukrajinci tako razotkrili svoje položaje

Piše S.Pg./sd
5. travnja 2022. - 17:33
Fotografija koju je objavilo ukrajinsko min istarstvo obrane prikazuje dvojicu zarobljenih vojnika s odloženim oružjemAFP

Ruskim vojnim obveznicima daju se puške iz 19. stoljeća, piju iz ribnjaka s mrtvim žabama i naređeno im je da privlače neprijateljsku vatru, otkrili su neki od njih. Vojnici u Donbasu, regiji koju podupire Rusija, govorili su o tome kako su poslani u borbu protiv ukrajinskih snaga bez obuke, s nedovoljno hrane i vode i neadekvatno opremljeni – javlja "Daily Mail" na temelju Reutersovih saznanja, donosi Slobodna Dalmacija.

Nova izvješća o neobučenim i loše opremljenim vojnim obveznicima koji su raspoređeni u Ukrajinu novi su pokazatelj koliko su zapravo vojni resursi kojima Kremlj raspolaže, više od mjesec dana nakon rata koji je Ruse doveo do logističkih problema dok nailaze na žestok otpor Ukrajinaca.

Jedan od ruskih vojnika na jugozapadu Donbasa, student regrutiran krajem veljače, rekao je kako mu je suborac rekao da se pripremi za odbijanje ukrajinskog napada izbliza, ali je ovaj priznao: "Ne znam čak ni kako pucati iz automatskog oružja."

Spomenuti student i njegova jedinica uzvratili su paljbu i izbjegli zarobljavanje, no on je ranjen u jednoj kasnijoj bici, kako je ispričao novinskoj agenciji Reuters. Izjavio je da je u jednom trenutku bio prisiljen piti vodu iz smrdljivog ribnjaka punog mrtvih žaba, zbog nedostatka vode iz zaliha. Druga dva izvora, koji su bili u kontaktu s regrutima, također su potvrdili da su ovi morali piti nezdravu vodu.

Preusmjeravanje ruskih jedinica

Putinove snage povlače se iz velikih gradova na zapadu dok preusmjeravaju svoje snage na Donbas, a očekuje se da će 60.000 ruskih rezervista biti pozvano kako bi pojačali rusku ofenzivu u istočnim provincijama Donjeck i Lugansk, na koje polažu pravo separatisti. Oružane snage Donbasa bore se uz Ruse, ali nisu dio ruskih oružanih snaga, koje imaju drukčija pravila o tome koga šalju u borbu.

image

Detalj naoružanja jednog ruskog ročnika iz Donbasa

TWITTER

Nekoliko vojnika iz Donbasa dobilo je tako pušku zvanu Mosin, koja je konstruirana još krajem 19. stoljeća i izašla iz proizvodnje prije nekoliko desetljeća, prema riječima trojice ljudi koji su vidjeli ročnike iz separatističke regije kako koriste to oružje. Slike objavljene na društvenim mrežama, a koje Reuters nije mogao neovisno provjeriti, prikazuju borce Donbasa s puškama Mosin.

U jednom svom tvitu, "Kanadski ukrajinski dragovoljac" na Twitteru se pita: "Ruski ročnici iz Donjecka i Luganska. Oprostite, ali jesam li se ovo probudio u 1975-oj? Kakvo im je ovo sranje na glavi – kahlica?":

K tome, neki ročnici navodno su dobili vrlo opasnu zadaću privlačenja neprijateljske vatre na sebe, kako bi druge postrojbe mogle identificirati ukrajinske položaje i bombardirati ih, prema jednom od izvora i video svjedočenju ratnog zarobljenika koje su objavile ukrajinske snage.

Osim sa spomenutim studentom, Reuters je razgovarao i s tri supruge ročnika koje uspijevaju kontaktirati mobitelom sa svojim partnerima, poznanicom jednog regruta i jednim izvorom bliskim proruskom separatističkom vodstvu, a koji pomaže u organizaciji opskrbe oružanih snaga Donbasa. Reuters je provjerio identitet studenta, kao i druge izvore i regrute s kojima su ovi povezani.

Ova izvještajna agencija nije mogla neovisno potvrditi priče o tome što se događalo s ročnicima nakon što su regrutirani. Svih šest izvora tražili su da se njihova puna imena ne objavljuju, jer se boje odmazde zbog razgovora sa stranim medijima.

Nitko od petorice regrutiranih nije imao prethodno vojno iskustvo ili obuku, a četvorica od njih nisu bili na obuci prije nego što su poslani u borbu, prema riječima ozlijeđenog regruta, triju supruga vojnika i njihovih poznanika. 'Nikad nije služio vojsku', rekla je jedna od partnerica, koja je dala konspirativno ime Olga.

"Ja sam u ratu", stoji u SMS poruci koju je dobio na uvid Reuters, a za koju je druga, recimo da se zove Marina, rekla da ju je poslao suprug. Kaže da je iz poruka svog supruga saznala da je njegovoj jedinici, koja se bori u Donbasu, naređeno da na sebe privuče neprijateljsku vatru.

Ukrajinske snage objavile su 12. ožujka video na kojem se vidi ratni zarobljenik Ruslan Kalilov, državni službenik iz Donbasa, koji je po vlastitim riječima bez obuke poslan u Mariupolj, gdje je njegov zadatak bio privlačenje neprijateljske vatre kako bi se olakšalo bombardiranje ukrajinskih ciljeva.

Osoba u Donbasu, koja poznaje Kalilova, potvrdila je Reutersu njegov identitet, da je regrutiran i da nema vojnu obuku. Agencija je provjerom potvrdila da ta osoba doista poznaje Kalilova.

Vidio minobacač samo u filmovima

Student koji je dao izjavu Reutersu rekao je da je dan nakon javljanja na dužnost stavljen u minobacačku jedinicu, a zatim poslan u borbu. "Ništa nas nisu učili", napisao je novinskoj agenciji putem aplikacije za slanje poruka. "Do tog trenutka sam minobacače vidio samo u filmovima. Naravno da nisam mogao ništa s njima." Rekao je da je, prije nego što je otišao, njegova jedinica bila često napadana od ukrajinskih vojnika.

"Bilo je puno žrtava", napisao je. "Mrzim rat. K vragu, ne želim ga! Zašto me šalju u klaonicu?" Sve informacije koje je prikupio Reuters svjedoče o akutnom nedostatku ruskih zaliha. Izvori spominju malo ili nimalo sigurne pitke vode, gotove obroke za jednog čovjeka koji se dijele na nekoliko njih i jedinice koje su morale sakupljati hranu. "Snabdijevanje vojnika trenutačno je katastrofalno", rekao je izvor blizak donjeckom separatističkom vodstvu, koji je govorio samo pod uvjetom da ostane anoniman. Ni Kremlj ni separatističke vlasti nisu odgovorile na Reutersova pitanja o zalihama i opremi za regrutacije iz Donbasa.

Ubrzo nakon što su njihovi muškarci regrutirani krajem veljače, mnoge od njihovih žena, majki i sestara počele su pisati peticije separatističkom vodstvu, uredima u Donbasu i Kremlju, opisujući njihovo postupanje i tražeći pomoć. "Vratite nam naše ljude", stoji u jednoj peticiji upućenoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koju je vidio Reuters.

Tri supruge regruta, koje su govorile za Reuters, rekle su da nisu dobile odgovore. Dana 11. ožujka, oko 100 žena okupilo se ispred ureda separatističke administracije u Donjecku tražeći odgovore, u jednom od inače rijetkih javnih pokazivanja neslaganja.

Dvije supruge ročnika ispričale su da su nakon toga od svojih partnera saznale da su se uvjeti poboljšali: neke postrojbe su povučene s prve crte bojišnice i dopušteno im je da spavaju u napuštenim kućama, umjesto u rovovima. Nakon što je potisnuta na bojišnici u blizini Mariupolja – poprišta najtežih borbi u ovom ratu – skupina od oko 135 vojnih obveznika Donbasa položila je oružje i odbila se boriti, prema riječima Veronike, koja je rekla je da je među njima i njezin muž.

Odbili se boriti pa ih zatočili

Marina, partnerica drugog ročnika, rekla je da je bila u kontaktu s prijateljicom koja je bila dio iste grupe. "Odbijamo boriti se", napisao joj je on u SMS poruci koja je pokazana Reutersu. Za kaznu su ih zatočili u podrumu, ispričale su Veronika i Marina. Zapovjednici su im verbalno prijetili odmazdom, ali su nakon toga ipak dopustili skupini da izađe, povukli ih s prve crte bojišnice i smjestili u napuštene kuće, rekla je Veronika. Ni Kremlj ni separatističke vlasti nisu odgovorile Reutersu na pitanja o ovom incidentu.

Prošlog tjedna pojavio se video u kojem se skupina mladih ruskih vojnika žali da su "ubačeni u sranje". Na snimci snimljenoj u stražnjem dijelu vojnog vozila, netko se žali: "Morate znati istinu – rusko ministarstvo obrane nema pojma o nama, niti o tome što mi ovdje radimo. Drugi dodaje: "Naše puške su iz 1940-ih! I, da ga j..., ne pucaju! Oni šalju obične studente u rat", piše "The Times".

image

Prošlog tjedna pojavio se video u kojem se skupina mladih ruskih vojnika žali da su "ubačeni u sranje"

TWITTER

Ti su se vojnici, koji su navodno bili pripadnici 15. posebne motorizirane brigade, snimili u blizini Sumija, kraj granice s Rusijom. Jedan nosi kacigu ruske vojske preveliku za njegovu glavu, pokazuje na sebe i kaže: "Imam 18 godina." Zatim podiže svoju strojnicu AK-47 – prvi put izdanu sovjetskim vojnicima 1947. – i žali se: "Dobili smo automatske puške za borbu protiv gradova, topništva, minobacačkih granata. Tražimo od vas da ovo proširite."

Predsjednik Putin bio je obećao da neće slati mlade, neobučene ročnike na prve crte bojišta u Ukrajini, ali je u međuvremenu prekršio svoje obećanje. Jednu četvrtinu ruske vojske čine ročnici u dobi od 18 do 27 godina, nesrazmjerno iz siromašnijih slojeva društva, u kojima njihove obitelji ne mogu dobiti pravničke ili liječničke potvrde kojima se njihovi sinovi oslobađaju od vojačenja. Prošlog mjeseca, skupina ruskih ročnika koje su zarobili Ukrajinci rekla je da su prevareni, misleći da doista idu na vojnu vježbu, akko im je bilo rečeno.

Ročnici mučeni i čak silovani da 'očvrsnu'

Jedan od njih, mladi Moskovljanin Aleksandr Morozov (22), rekao je: "Ukrajinci su jak narod, bore se kao životinje. Njihove letjelice potpuno razbijaju naše kolone. Naša strana trpi velike gubitke i želimo da to prestane. Želim se ispričati cijeloj Ukrajini što sam došao ovdje. Ne želim nasilje u ovoj zemlji. Jako me je sram."

Novi ročnici često su mučeni, pa čak i silovani u sklopu brutalnih obreda inicijacije koje datiraju stotinama godina unazad. Oni uključuju fizičko i psihičko zlostavljanje kako bi se mlade regrute "očvrsnulo". Samo u 2019. godini zabilježeno je 51.000 slučajeva kršenja ljudskih prava među mladim ruskim ročnicima, a pritom i 9.890 seksualnih napada, prema podacima samog ruskog ministarstva obrane.

20. travanj 2024 13:00