StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMože li u Dubrovniku?

Umjetna inteligencija vraća red u Šibeniku! U mjesec dana drastično smanjene prometne gužve, nepropisna zaustavljanja i parkiranja….

Piše dv
17. kolovoza 2023. - 13:13

Mjesec dana nakon uvođenja najmodernijeg sustava video nadzora u Hrvatskoj kojim upravlja umjetna inteligencija, u Šibeniku se vraća red na prometnicama, sve je manje oštećenja javnih površina, objekata, imovine ali i nemara prema okolišu.

Naime, čak 200 kamera na 60 lokacija u funkciji je od 0 do 24, a sustav sam prepoznaje i bilježi prekršaje.

- Od uvođenja sustava bilježimo u prosjeku 400 kazna dnevno. Naravno, voljeli bi da je ta brojka što manja. Još uvijek traje ova faza prilagodbe, mišljenja sam da će ljudi postati svjesniji videonadzora kada im stigne kazna na adresu. Kada bi prije svega nekoliko godina, u špici sezone, kada se stvaraju prometni čepovi i velike su gužve, krenuli automobilom od Kronjina magazina do Poljane, trebalo vam je 20 minuta. Sada, nakon izgradnje Poljane, nakon uređenja autobusnih ugibališta, optimizacije semafora te posljednje, uvođenja videonadzora, treba vam sedam minuta- kaže među ostalim Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik za Šibenski.hr

Od uvođenja sustava, broj prometnih prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja pao je za dvije trećine, a samo u prvom tjednu rada dnevno je u prosjeku evidentirano oko 400 prometnih prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, donosi T-portal. Naime, sustav sam prepoznaje nepropisno zaustavljena i parkirana vozila unutar zona koje su predefinirane, kao što su nogostupi, autobusna ugibališta, prometne trake. Zumira ih, prepoznaje im registracijsku pločicu i fotografira kroz određeni period. U slučaju da su na nedozvoljenom mjestu duže od 1 minute, sustav arhivira snimljene podatke i digitalno stvara prijedloge prekršajnih naloga koji čekaju prometnog redara da ih u radnoj smjeni provjeri i potvrdi. Nakon toga prekršajni nalog odlazi u svoju standardnu proceduru, također elektronski, piše T-portal.

 

Od Vodovoda do Pila uru vremena ujutro, dvije popodne, opet uru navečer. Zabranimo četiri žmigavca!

02. svibanj 2024 13:19