StoryEditorOCM

Od Vodovoda do Pila uru vremena ujutro, dvije popodne, opet uru navečer. Zabranimo četiri žmigavca!

Piše Anton Hauswitschka
16. kolovoza 2023. - 21:33

Od Vodovoda do Pila uru vremena ujutro, dvije popodne, opet uru navečer. Do Gruža od Pila ujutro uru i po, popodne po’ ure, ako Bog da. Do Babina kuka se ne upućujem. Tamo ću ove zime, kad ću i u posjet kumu u Župi i prijatelju u Konavle. Bilo je prometnih gužvi svakog ljeta zadnjih deset, petnaest godina, ali nikad kao ovoga.

Više nije krkljanac kad u Gruž uplove tri kruzera, ili ujutro kad se u grad na posao spusti radnička klasa od Konavala do Slanoga i popodne oko tri, četiri kada svi s posla bježe doma. U prometu nema više razlike ni kad je neradni vikend, ili ova novitat, neradni praznik. Sve je postalo jedna duga limena kobasica.

A kruzera je u gradu dnevno manje, kao i turista iako službena statistika govori drugačije. Da pogledaju koliko ima slobodnog mjesta u javnoj garaži i na dva nova javna parkinga, vidjeli bi da im podaci ne bate. Bit će da su uz one koji ulaze u Hrvatsku zaboravili pobrojati i one koji iz nje na drugom kraju izlaze. Bez obzira na to, okle tolike prometne gužve od jutra do sutra?

Od četiri žmigavca, eto okle! Treba ih u gradu zabraniti, kao što je zabranjeno trubljenje. Ujutro lampa cijela traka pred bivšim DTS-om i ex Dubrovačkom bankom jer je puna dostavnih kombija i onih ‘minutnih’. Tako je i kroz Gruž, oko Grada, nešto manje kroz Lapad.

Najjači su ‘uberaši’, u pravilu oni koji nisu iz grada, pa ga ne poznaju. Voze po GPS-u, pa putnike ukrcavaju ili iskrcavaju nasred ceste. Ne zna da je 10 metara ispred proširenje i da tu neće smetati nikome. Svi drugi će stajati iza njega ili će se gurati kroz suprotnu traku.

Postalo je pravilo da stanu u okretištu Libertasa na Pilama, pa se šestica koja se ne može okrenuti ispriječi preko ceste. I svi čekaju da im putnici izađu ili uđu, da potrpaju kufere u gepek pa da se šestica makne. I pješaci na stanici čekaju šesticu, i oni vozači u koloni do vatrogasaca. Mogao je majstor putnike iskrcati ili ukrcati na autobusnoj stanici, pa šestica ne bi blokirala promet. A u gradu, ako zastaneš minutu na Viktoriji na drugoj se strani, u Gružu, napravi zastoj uru vremena.

O ‘čeki’ na parking mjestima na kojima taksisti ne bi smjeli stajati, neću ni govoriti. Ma nije problem u njima, već u onima koji im to dopuštaju i ne kažnjavaju ih. Nije to stvar samo prometnog redarstva, već i policije. Jer tužno je gledati kako se policijski ili auto prometnog redarstva ‘gura’ zbog nečija četiri žmigavca, a da patrola ne stane i opali mu kaznu. Da se stalno udara po špagu gužvi bi i dalje bilo, ali uštedjeli bismo nešto vremena i jako puno živaca.

27. travanj 2024 10:07