StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEpidemija gripe pri kraju

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je gotovo tisuću oboljelih od gripe, no stvarni broj gripoznih bio je najmanje dvostruko veći. Evo tko je najviše obolijevao

Piše dv
3. travnja 2024. - 12:06

Nakon što je 10. studenog 2023. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe s područja Dubrovnika i okolice,  do 31. ožujka 2024. ukupno je prijavljeno 957 oboljelih osoba, od čega najviše iz Dubrovnika (687), Metkovića (170), Ploča (51) i Korčule (49) osoba, objavio je Odjel za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je bio u dobi 30-64 godina (279), no najveća učestalost obolijevanja od gripe je u djece. Do sada je prijavljen i jedan smrtni slučaj oboljele osobe od gripe (83 god.).

Stvarni broj oboljelih od gripe zasigurno je dvostruko pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što se jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled, ističu u ŽZJZ te pozivaju one koji to žele da se još uvijek mogu cijepiti protiv gripe.

Za sve njih je cijepljenje besplatno i mogu se cijepiti kod svojih izabranih liječnika, ili u Zavodu u pripadajućim Odjelima za epidemiologiju.

Ukupan broj cijepljenih protiv gripe u sezoni 2023/2024 g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada je 7.928 osoba.

23. travanj 2024 21:58