StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU PETRINJI I SISKU |

TRI ŽRNOVCA Popravljaju krovove i saniraju štetu na kućama

Piše Dora Lozica
2. siječnja 2021. - 14:09
Otok Korčula i poluotok Pelješac ovih su dana za Petrinju, Sisak i okolna sela poslali nekoliko desetaka kamiona i kombija humanitarne pomoći, jedinice lokalne samouprave uplatile su novčane pomoći, a isto su napravili i brojni otočani i poluotočani. No, nekima to nije dovoljno, imaju želju napraviti više.

James Curać, Tonći Borovac i Dinko Šegedin putovali su cijelu noć, u Sisak su došli rano jutros i odmah su se uhvatili posla. Trenutno saniraju krov na obiteljskoj kući njihove prijateljice Andree Paller koja trenutno živi i radi u Sisku.

„Silvano Kapor je organizirao putovanje, natrpao je kombi mnoštvom stvari, dečki su došli spremni, s alatom, konopima i potrepštinama. Trenutno popravljaju krov i zidaju dimnjak na kući moje mame, a kad to završe, prelaze na zgradu u kojoj ja živim. Pokušat će u potpunosti srušiti dimnjak, a nakon toga sanirat će krov mojoj prijateljici. Putovali su cijelu noć, svejedno cijeli dan rade“, ispričala nam je Andrea Paller, inače doktorica u sisačkoj općoj bolnici koja je dugo godina bila voditeljica Hitne medicinske pomoći u Korčuli.

Otočane zapravo i nije iznenadio ovaj dobrotvorni potez trojice Žrnovaca, točnije Postranjana koji su tijekom dugogdišnjeg prijateljstva i suradnje u Mjesnom odboru zajedno odradili brojne radne i humanitarne akcije, a kad su u pitanju ekstremni uvjeti za rad, Tonći je sigurno najboji izbor u Hrvatskoj i šire. On je vlasnik obrta „Borovac“ za iskope, ručno vađenje stijena, miniranje, krčenje šume i sve vrste specijaliziranih i opasnih poslova u ekstremnim uvjetima na mjestima gdje nije moguć pristup strojevima, a poznat je po svojoj preciznosti, okretnosti i suvremenom alatu i pristupu.

Trojac smo uspjeli dobiti na telefon. Kažu nam da su za Sisak i Petrinju krenuli sinoć u 20 sati, stigli u 6 ujutro, popili kavu i odmah krenuli s poslom. Jedva smo ih nagovorili da izdvoje nekoliko minuta za razgovor.

„Doktorica je moja prijateljica, potužila mi se da joj treba pomoć, nazvao sam Dinka i Tonča i oni su odmah bili spremni za pokret. Znate kakvi smo, mi smo Žrnovci, kad nekome treba pomoć, letimo!“, objasnio nam je James u jednom dahu te nastavio – „Silvano je trebao s nama, ali popucali su mu zidovi u stanu u Zagrebu pa nam je dao novac i vozilo. Trenutno smo u sisku, sazidali smo dimnjak koji se skroz odvojio od krova, a trenutno pilamo metalni stup za struju koji je pao na kuću. U cijeloj ulici se radi na kućama, vidim registracije iz cijele Hrvatske! Inače je jako hladno i tlo stalno podrhtava, od jutros je treslo dva puta, držao sam se za dimnjak“, ispričao je James.

Trojka ostaje u Sisku i Petrinji dok ne obave posao kojeg su planirali, a možda i duže, nikad se ne zna. Osim alata, donijeli su i grijalice koje je u Petrinju šalje Crveni križ Korčula.
17. lipanj 2024 09:53