StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI KAPETAN

TEO GRBIĆ O GLOBALNOJ ZDRAVSTVENOJ PRIJETNJI Ne vjerujem da će korona virus ugroziti kruzing industriju

Piše Anđelka Kelava
13. veljače 2020. - 14:47
Korona virus koji je prošli tjedan dobio i službeni naziv COVID-19, na svu sreću još nije zabilježen u Hrvatskoj. No, podaci iz Kine o broju zaraženih i umrlih nisu optimistični, kao ni oni o brzini širenja ovog opasnog virusa. Posebno dramatično je ovih dana na kruzeru Diamond Princess, na kojem raste broj potvrđenih slučajeva zaraženih opakim virusom. Na ovoj karanteni usidrenoj pokraj japanskog grada Yokohame ima i šest hrvatskih državljana. Strah je prisutan u cijelom svijetu pa ni Dubrovčani nisu izuzeti od toga. Pogotovo znamo li da nas uskoro očekuje turistička, a i ona kruzing sezona.

Svi putnici koji se ukrcavaju su pregledani

Dubrovački kapetan Teo Grbić zapovjednik je kruzera Norwegian Star, zatekli smo ga u Gradu, a na vijađ se sprema koncem ožujka. Pomno prati sve što se događa:

- Nekoliko brodova je od nekoliko kompanija u tom području, i koliko znam iz meni bliskih izvora poduzimaju se sve moguće mjere preventive, što je najvažnije. Svi putnici koji se ukrcavaju na brodove su pregledani, mjeri im se temperatura i ukoliko je povišena, odmah ih vraćaju - kaže kapetan Grbić.

O mjerama koje se poduzimaju u ovakvim izvanrednim situacijama kaže:

- Medicinski timovi na brodu i na kopnu su na najvećem stupnju pripravnosti. Zapovjednici brodova permanentno dobivaju instrukcije od središnjica kompanija što i kako dalje raditi. Prvo se poduzimaju kontrole putnika što je najvažnije, a koliko sam upoznat, kineskim putnicima se ne dopušta ulazak na brod. Također su neki porti u Kini i Hong Kondu otkazani. Na svim brodovima se provode sanitetske prevencije, flota se sanitizira specijalnim kemikalijama za viruse i u rashladne uređaje puštaju se posebne kemikalije koje ubijaju viruse. Treba imati na umu da je na brodu u zatvorenom prostoru veliki broj putnika i da su ovakve mjere neophodne. Svaka kompanija šalje instrukcije za svoje brodove.

O tome je li se dosad tijekom bogate pomorske karijere na moru susreo s nekom sličnom situacijom poput ove koju je izazvao korona virus kapetan kaže:

- Virusa uvijek ima, ne može se nikad isključiti mogućnost da se onaj virus H1N1 pojavi. Susrećemo se mi u kruzing industriji i s norovirusom i u svim tim slučajevima postoje protokoli kako to držati pod kontrolom. Bilo je situacija ali ne u ovom obliku kakav je korona virus i ne ovoliko smrtonosan kakvim se pokazao ovaj virus. Na kruzeru uvijek postoje protokoli kojih se treba striktno pridržavati. Kad je na jednom mjestu i u jednom zatvorenom prostoru mnogo ljudi uvijek postoji opasnost od neke zaraze ili virusa – kaže naš sugovornik.

Rade se sve moguće preventivne mjere

Kapetan Grbić će se ukrcati na kruzer koncem ožujka. Osjeća li pred ovaj vijađ nelagodu ili strah?

- Na brod bi se 28. ožujka trebao ukrcati u Port Canaveralu. Nije me strah jer mislim da se u ovom trenutku nemam čega bojati. Smatram da su naši na brodu poduzeli sve potrebne mjere da bi se spriječila pojava virusa i njegovo širenje. Vidimo što to znači kada se pojavi na brodu kao što je Diamond Princess. Siguran sam da se provode sve potrebne preventivne mjere kako uopće ne bismo došli u takvu situaciju. Moj sin je trenutačno na putničkom brodu pa i od njega stalno dobivam informacije što se radi na prevenciji da ne bi došlo do oboljenja i da stvari ne izmaknu kontroli – ispričao nam je kapetan.

Od svoje kompanije, kaže, još nije dobio nikakve naputke vezane uz novonastalu situaciju, a prije nego što krene na brod sigurno će ga o svemu obavijestiti.

Nakon pojave korona virusa i bojazni da bi mogao utjecati na ovogodišnju turističku sezonu, posebno kruzing industriju, što bi za dubrovački turizam imalo nesagledive posljedice, Grbić kaže:

- Ne vjerujem da će biti katastrofalnih posljedica. Sve ide nekom normalom i rade se sve moguće preventivne mjere. Ne vjerujem da će nešto poći izvan kontrole jer bi to onda bila doista velika šteta za cjelokupni dubrovački turizam, a i turizam u cijelom svijetu. Trenutačno smo pošteđeni i mi u Dubrovniku i Hrvatskoj. Teško je prognozirati hoće li se i koliko pojava korona virusa odraziti na naš turizam. Zasad se stanje drži pod kontrolom. Kako je došlo do pojave virusa i svega što je uslijedilo, teško je reći. Postoje nagađanja o teoriji zavjere, ali to je neka druga priča.

Vezane vijesti:

U LUCI DUBROVNIK SPREMNI ZA KORONAVIRUS Stigla zaštitna oprema, neprestano dolaze upute, granični prijelazi ostaju otvoreni
29. svibanj 2024 20:09