StoryEditorOCM
DubrovnikPOZNATE SU PROCEDURE

U LUCI DUBROVNIK SPREMNI ZA KORONAVIRUS Stigla zaštitna oprema, neprestano dolaze upute, granični prijelazi ostaju otvoreni

Piše DV
5. veljače 2020. - 18:06
Dubrovnik je jedna od najomiljenijih destinacija za brodove s kružnih putovanja. Isto tako, povećan je i rizik od širenja koronavirusa. Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo otkriva koliko je dubrovačka luka spremna na najgoru situaciju.

- Činjenica je da nama u Dubrovnik ne dolaze brodovi koji su na povratku iz tog dijela svijeta iz kojega se krenuo širiti koronavirus. To su svakako izvanredne situacije, a Lučka uprava bi zasigurno bila na raspolaganju svim kriznim službama koje koordiniraju takvim situacijama. Ipak je riječ o graničnom području tako da mi kao Lučka uprava možemo biti podrška, možemo biti na raspolaganju dežurnim službama sa svim onim što možemo odraditi. Primjerice, po potrebi bi mogli zatvoriti luku, spriječiti ulaze i izlaze, kontrolirati dostavu robe i potrepština koji bi eventualno u međuvremenu trebalo dovesti na taj brod na kojemu je jedna ili više osoba koja je pod sumnjom da je zaražena koronavirusom, kazao je Pezo.



Više o tome je rekao i načelnik Postaje pomorske policije Dubrovnik Nikša Restović.

​- Svakodnevno od nadležnih stožera i ministarstava dobivamo nadopune o postupanju u takvim slučajevima. Sreća u nesreći je što trenutno nema brodova u najavi za dolazak tako da preko graničnog prijelaza ne očekujemo dolazak osoba koji bi mogli biti pod sumnjom na infekciju koronavirusom. Granični prijelaz je spreman prema uputama koje su došle od nadležnih ministarstava, imamo zaštitnu opremu i za bilo koju osobu za koju se utvrdi da je nedavno boravila na području Narodne Republike Kine obavezni smo obavijestiti nadležnog sanitarnog inspektora, ističe Restović te nastavlja:

- Prije nego što dođe bilo koji kruzer, provede se granična kontrola putem sustava jer mi elektronskim putem dobijemo kompletno izvješće o svim putnicima pa se oni svi provjere prije samog uplovljavanja broda i bilo kakvog ticanja u Luci Dubrovnik. Imamo zaštitnu opremu koja je propisana od nadležnog ministarstva, stožera. Dakle, nabavljena je oprema, počevši od zaštitnih rukavica do maski, stigle su i upute kako izolirati osobu koja je pod sumnjom na infekciju koronavirusom. Do dolaska sanitarnog inspektora postoji točno dežurstvo koji su sanitarni inspektori nadležni za koji granični prijelaz. Oni se odmah izvještavaju jer nemaju svi granični prijelazi sanitarnog inspektora koji boravi odnosno radi na graničnom prijelazu. Dežurni inspektor dolazi u najkraćem mogućem roku i on prema svojoj procjeni izdaje rješenje što dalje postupati, objašnjava Restović.



Navodi i kako bi se provela izolacija osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.

- Nemamo neke posebne prostorije za tu namjenu. Primjerice, imamo prostoriju za zadržavanje gdje bi eventualno u takvim momentima osobu ili osobe trenutno mogli zadržati. A tu su i prostorije za azilante gdje bi takve osobe mogli izdvojiti od ostalih putnika. Koliko se može biti spreman, spremni smo, ali igrom slučaja pomorski granični prijelaz trenutno nema nekih uplovljavanja kruzera ni putničkih brodova da bi mogli očekivati tako nešto. Sad je sve više bazirano na zračni i cestovni promet. Znate i sami, u zimskom periodu nema prometa putničkih ni teretnih brodova pa tako nema neke vjerojatnosti da će preko Luke Dubrovnik doći do širenje zaraze, zaključuje Restović napominjući kako se prije travnja ne očekuje dolazak velikih kruzera.

Prije par dana u grušku je luku netom nakon porinuća na svojoj premijernoj plovidbi uplovio kruzer „Seven Seas Splendor“. Kruzer dug 200-tak metara može prevesti 750 putnika za koje brine posada od 542 članova. Načelnik Postaje pomorske policije Dubrovnik ovom je prilikom potvrdio kako je s putnicima na tom brodu bilo sve u redu.

Granični prijelazi
Nakon najave ministra zdravstva o mogućem zatvaranju dijela graničnih prijelaza zbog lakše kontrole osoba koje ulaze u Hrvatsku te zbog suzbijanja širenja koronavirusa, iz PU dubrovačko-neretvanske stigao je odgovor je li donesena konkretna odluka o zatvaranju nekog graničnog prijelaza na području Dubrovačko-neretvanske županije:
- Policijski službenici na graničnim prijelazima detektiraju osobe koje dolaze iz zahvaćenog područja te o tome obavještavaju granične sanitarne inspekcije i nadležne epidemiologe. Navedena uputa se odnosi na sve granične prijelaze u Republici Hrvatskoj, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske. A. Kalajdžić

27. travanj 2024 18:04