StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZRAVNI PRIJENOS

Svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije uoči Dana županije i blagdana svetog Leopolda Mandića. Među nazočnima i hrvatski premijer Andrej Plenković

Piše dv
11. svibnja 2022. - 15:26

Uoči blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije koji se slavi sutra, u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku u 15, 30 sati održava se svečana sjednica županijske Skupštine na kojoj je među ostalim nazočna i predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković. Na sjednici će se dodijeliti i priznanja zaslužnim pojedinicima i kolektivima.

Nagrada za životno djelo dodijelit će se Veselku Gabričeviću, brigadnom generalu u miru, a Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Srednjoj školi "Ivo Padovan" Blato i Omladinskom nogometnom klubu Metković.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Hrvatskoj radioteleviziji – Radio Dubrovniku te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Veselko Gabričević

Brigadni general u miru Veselko Gabričević na dubrovačko ratište došao je u ožujku 1992., neposredno nakon ranjavanja tadašnjeg zapovjednika obrane Grada Nojka Marinovića.

Po dolasku u okruženi i blokirani Dubrovnik, Veselko Gabričević preuzima dužnosti i obveze zapovjednika obrane Grada, a nakon ustrojavanja Južnog bojišta postavljen je za zapovjednika 163. brigade HV-a. Zahvaljujući Veselku Gabričeviću, brigada koja je, početkom 1992. godine, bila sastavljena od samo 2. pješačke bojne, s petstotinjak vojnika i vrlo malo topničkog oruđa, vrlo brzo je izrasla u najveću hrvatsku pričuvnu brigadu s preko 3.500 vojnika.

Srednja škola "Ivo Padovan" Blato

Srednja škola Blato danas obrazuje učenike u zanimanjima: opća gimnazija, strojarski računalni tehničar, na 4. stupnju stručne spreme i elektroinstalater, elektromehaničar, prodavač, vodoinstalater, strojobravar, automehaničar, frizer, na 3. stupnju stručne spreme. Učenicima je na raspolaganju i niz izvannastavnih i športskih aktivnosti. Učenička zadruga "Iz bajula" promiče poduzetništvo, tradicijske zanate i kreativno izražavanje učenika. Škola je svojim zalaganjem izborila i status škole ambasadora Europskog parlamenta. Osmislili su, pripremili i realizirali Erasmus+ projekt u kojem učenici uče o obnovljivim izvorima energije. Pri kraju je postavljanje fotonaponske elektrane snage 10 KWh u kojo će se proizvoditi električna energija iz sunčeve snage i to za potrebe srednje i osnovne škole u Blatu.

Školska zgrada je temeljito preuređena 2001. godine i od tada Srednja škola Blato radi u jednoj smjeni u optimalnom pedagoškom standardu. U prigodi stote obljetnice Škole i stote obljetnice rođenja uvaženog akademika Ive Padovana, Školski odbor je pokrenuo inicijativu, a Županijska skupština podržala promjenu naziva škole, pa od ove godine Srednja škola Blato s ponosom nosi ime akademika Ive Padovana.

Omladinski klub Metković

Omladinski nogometni kub Metković osnovan je 1975. godine i od svog osnutka uspješno djeluje kao udruga koja promiče sportske vrijednosti na razini lokalne zajednice. U nogometnoj sezoni 2020./2021. Omladinski nogometni klub Metković postigao je izniman uspjeh osvojivši prvi put u svojoj povijesti 1. županijsku nogometnu ligu za seniore.

U natjecanju za najljepši grb amaterskih nogometnih klubova 2021. godine, grb ONK Metković na kojem dominiraju crvena, bijela i plava boja te ždral kao simbol ornitološkog bogatstva neretvanske doline, proglašen je najljepšim grbom Dalmacije, što je bio doprinos promidžbi kluba, ali i grada Metkovića čije ime klub ponosno nosi.

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik je, nakon Radio Zagreba, najstarija radijska postaja u Hrvatskoj i šire. U osamdesetljetnoj povijesti Radio Dubrovnik svojim programskim sadržajima prati sva područja javnog života na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije, od Prevlake do neretvanskog kraja.

Kao dio mreže Hrvatskog radija, nacionalnog javnog radijskog sustava, Radio Dubrovnik pronosi glas o Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne samo u ostatku domovine, već i znatno šire. Dosljedan poslanju i određenju javnog medija, Radio Dubrovnik minute u eteru redovito posvećuje baštinskim temama bilježeći, interpretirajući i valorizirajući tradiciju koja ovaj kraj čini prepoznatljivim u širim razmjerima suvremenog globaliziranog društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kleinmachnow

Freiwillige Feuerwehr Kleinmachnow i DVD Slano surađuju već niz godina, a sve je krenulo donacijom alata za spašavanje iz prometnih nesreća. Bila je to prigoda za bolje međusobno upoznavanje, a potom je uslijedila nova donaciju dvaju vozila, no tu suradnja i pomoć FF Kleinmnachnow nije stala. Često su dolazili u Slano, a nikada praznih ruku.

Razvilo se prijateljstvo između članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirane su i obostrane posjete. Prilikom posjeta Kleinmachnowu, u predgrađu Berlina, organizirane su stručne posjete velikim vatrogasnim postrojbama što je za vatrogasce iz Slanog bilo neprocjenjivo iskustvo.

Ove godine FF Kleinmachnow obilježava 90 godina postojanja, a članovi DVD-a Slano žele i na ovaj način potvrditi prijateljstvo, te zahvaliti svojim prijateljima na namjerljivom doprinosu vatrogastvu naše Županije.

09. svibanj 2024 22:00