StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPutuje prema sjeveru

Sve je bliže Hrvatskoj: Stiže nam novi oblak saharske prašine, na ruti mu je i Dubrovnik

Piše DV
22. svibnja 2022. - 08:48

Ured za prognozu aerosola iz Copernicus službe za nadzor atmosfere zamijetio je još jedan veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju do 23. svibnja.

Podaci CAMS-a prate transport prašine svake godine i u svim fazama, uz napomenu da je ova godina pokazala, i nastavlja pokazivati, visoke razine širenja prašine diljem Mediterana i dijelova Europe.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima . Copernicus služba predviđa dalekosežno širenje prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, tvrtkama i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

19. travanj 2024 00:26