StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKAČU TEMPERATURE

Stiže nam prvi toplinski val ove godine: Pred nama je pravo ljetno vrijeme, najveća vrućina očekuje se u ponedjeljak, čuvajte se sunca!

Piše slobodna dalmacija
17. lipnja 2021. - 17:36

Nastavlja se prevladavajuće sunčano vrijeme, no i porast temperature pa će idućih dana u većini krajeva biti vruće. Uz dnevni razvoj oblaka tek rijetko bit će moguć poneki pljusak, i to ponajprije u gorju u petak, zatim početkom idućeg tjedna i drugdje. Prije toga već za vikend postojat će i vjerojatnost za pojavu opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Na Jadranu i zbog toplih noći, no danju će većini barem manje osvježenje pružati slab do umjeren vjetar s mora, najavljuje meteorologinja Tanja Renko za HRT, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon malo oblačnijeg početka dana u njegovu nastavku sunčanog je vremena bilo dosta posvuda, što je osiguralo i brz porast temperature pa je već danas ponegdje bilo vruće, a s daljnjim pritjecanjem toplog zraka u naše krajeve, čiji se vrhunac očekuje u ponedjeljak idući će dani biti sve topliji te je pred nama pravo ljetno vrijeme.

Bit će uglavnom suho pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koje će sprečavati dolazak vlažnog zraka do ovih dijelova Europe.

Na istoku Hrvatske i sutra obilje sunčana vremena, tek će povremeno biti male do umjerene naoblake. I vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni zbog čega će temperatura brzo rasti, pa će od jutarnjih 12 do 16 °C u poslijepodnevnim satima doseći vrijednosti između 29 i 31 °C.

Slične vrijednosti najviše dnevne temperature, 30 - 32 °C , očekuju se u središnjim predjelima gdje će također prevladavati vedrina, uz samo malo oblaka u poslijepodnevnim satima zbog njihova dnevnog razvoja.

U Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre također sredinom dana i poslijepodne mala naoblaka uz dnevni razvoj oblaka, a sasvim će vedro biti veći dio dana na otocima. Uz obalu će ujutro ponegdje biti burina, dok će danju vjetar biti uglavnom slab promjenljiva smjera pa će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura u gorju i u unutrašnjosti Istre od 10 do 15 °C , a uz more između 18 i 21 °C . Danju vrlo toplo, ponegdje i vruće.

I u Dalmaciji će sutra, već ponegdje nakon tople noći, u poslijepodnevnim satima često biti vruće, tek manje osvježenje pružat će slab vjetar s mora. Prevladavat će sunčano vrijeme kao i na krajnjem jugu gdje će također mjestimični jutarnji burin zamijeniti slab jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Temperatura mora je između 21 i 23 °C.

U petak i za vikend na Jadranu se nastavlja stabilno i sunčano vrijeme uz daljnji porast temperature. Noći će sve češće biti tople, a danju će biti vruće i tek će ponegdje manje olakšanje u najtoplijem dijelu dana pružati slab, u subotu i umjeren vjetar s mora. Uz vruće vrijeme i more će se još izraženije ugrijati.

U unutrašnjosti će oblaka ipak biti malo više, posebno u poslijepodnevnim satima kada će ponajprije u petak i subotu postojati vjerojatnost za poneki lokalan pljusak, i to uglavnom u gorju. Vjetar će u većini krajeva izostati. Najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 35 °C.

Stoga će idućih dana svakako vrijediti već uobičajene preporuke za izbjegavanje većih napora u najtoplijem dijelu dana, posebice za one osjetljivije, a visok te vrlo visok UV indeks zahtijeva adekvatnu zaštitu prilikom izlaganja suncu, piše HRT, prenosi Slobodna Dalmacija.

23. travanj 2024 16:26