StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA ŠKOLSKA GODINA|

Prvašići krenuli u klupe, besplatni udžbenici će malo kasniti

Piše Kristina Filičić
6. rujna 2021. - 09:19

U još jednoj izazovnoj školskoj godini pandemijskog vremena u školske klupe je danas sjelo 3589 učenika u sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Dubrovnik i 6253 učenika u škole kojima je osnivač Županija. Srednjoškolaca je 4147. U gradskim školama prvi put je krenulo 414 djece, nešto više nego lanjske školske godine. Đivo Brčić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za obrazovanje ističe kako neke škole imaju značajniji pad broja primjerice Montovjerna ima jedan razredni odjel prvašića manje, dok neke broje veći sveukupni broj učenika; Mokošica i Lapad imaju po 18, a OŠ Gundulić 12 učenika više.

- Nadamo se svi da ćemo što više biti u učionicama u izravnoj nastavi a što manje na daljinu. Mjere i idu u tom smjeru. Iako je rad na daljinu u onakvim uvjetima bilo super rješenje ipak se uočilo puno problema zbog tog načina rada – kaže Brčić pa napominje kako je ove školske godine 'dopušteno miješanje učenika u školskom klubu, produženom boravku, izvannastavnim aktivnostima i izbornoj nastavi poput stranih jezika što prošle godine nije bilo moguće'.

Tek 17. rujna

Obrazovni materijali: radne bilježnice, tehnička kutija, likovna mapa, već su distribuirani po gradskim osnovnim školama i čekaju učenike. Podsjetimo, Grad je za radni materijal osnovnoškolaca u proračunu osigurao 1,49 milijuna kuna što je, uz besplatne udžbenike koji su osigurani iz državnog proračuna, značajna ušteda kućnom budžetu njihovih obitelji. Udžbenici bi mogli kasniti, ali stići će u razumnom roku, kaže pročelnik Brčić.

Naime, sredstva za nabavu udžbenika prijašnjih je godina osiguravao Grad Dubrovnik, no sukladno Zakonu financiranje je preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja dok Grad provodi javnu nabavu za osnovne škole kojima je osnivač, pojašnjavaju iz Gradske uprave. U ponovljenom postupku, budući da u prvom postupku nijedna od tri pristigle ponude nije bila pravovaljana, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda ponuditelja Narodne novine d.d. u ukupnom iznosu od 1.553.672,59 kuna, uključujući PDV. Po isteku roka mirovanja, odnosno 17. rujna udžbenici će biti isporučeni školama.

image
.
Zeljko Puhovski/Cropix

- Ako i bude kakav mali zastoj s udžbenicima neće biti problem jer smo već s ravnateljicama dogovorili da prva dva tjedna, što najčešće profesori i rade, ponavljaju s učenicima gradivo iz prošle godine što će dobro doći obzirom da su neki četiri mjeseca drugog polugodišta radili na daljinu tako da neće biti problema. Očekujemo da ćemo u tom periodu uspjeti to riješi. Gdje udžbenici nisu novi nego se koriste od prijašnjih godina đaci će ih dobiti na vrijeme – pojašnjava Brčić.

I ova školska godina je, s obzirom na covid situaciju, neizvjesna. Ipak započinje s nešto blažim epidemiološkim mjerama. Učenici nižih razreda osnovne škole moći će se u određenoj mjeri miješati odnosno izaći iz balončića kojih su se morali pridržavati prošle školske godine. Dopustit će se redovna nastava izbornih predmeta koja je prošle školske godine išla online, te dopunska i dodatna nastava. Učenici viših razreda moći će mijenjati učionice, a omogućit će im se i upotreba kabineta kao i sportske aktivnosti u školi. Školske dvorane, najavljeno je iz resornog ministarstva, i dalje će biti zatvorene za rekreativne aktivnosti.

Manji bez, veći s maskama

Školski sat trajat će 45 minuta koliko je propisano, a ne 40 kako je to bilo godinu prije. Ako se neki učenik zarazi u samoizolaciju neće ići cijeli razred nego samo nekoliko učenika oko njega. I roditeljski sastanci vraćaju se iz onlinea uživo, naravno uz nošenje maski, prozračivanje prostora, propisanog razmaka. Učenici nižih razreda na nastavu će bez zaštitnih maski, dok će oni od 5. do 8. razreda morati nositi maske, jedino ukoliko je učionica dovoljno velika da se osigura propisani razmak između učenika mogu bez njih. Iako, maske se svakako preporučuju. Primjerice u OŠ Mokošica sa 757 učenika (95 je prvašića) učenici viših razreda morat će na nastavu sa zaštitnim maskama. Uostalom, teško je vjerovati da ijedna dubrovačka osnovna škola može postići spomenute razmake, s prosječno 23 učenika u učionici.

image
.
Zeljko Puhovski/Cropix
Do tisuću kuna

Osnovci besplatno dobivaju komplet udžbenika i obrazovnih materijala, a srednjoškolcima Grad Dubrovnik sufinancira nabavku knjiga u iznosu do tisuću kuna. Potrebno je predočiti originalni račun za kupnju školskih udžbenika te potvrdu o prebivalištu i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika za školsku godinu 2021/22. mogu se podnijeti Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo do kraja listopada. U gradskom proračunu osigurano je 500 tisuća kuna, no očekuje se da će interes biti veći kao što je bio slučaj prošle školske godine kada je za tu mjeru izdvojeno 800 tisuća kuna.

02. svibanj 2024 10:38