StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLJETI ZMIJE GRIZU

Provjerili smo ima li dovoljno seruma i saznali po kakvoj vrtoglavoj cijeni se prodaje

Piše Ahmet Kalajdžić
4. lipnja 2022. - 08:09

Naglo zatopljenje i početak turističke sezone često znače i povećanu opasnost od zmijskog ugriza, što je činjenica zbog koje mnogi ozbiljno strahuju. Jer, od kako je u zagrebačkom Imunološkom zavodu doslovce uništena respektabilna proizvodnja, stručnjaci kažu: najkvalitetnijeg europskog seruma, nabavka tog liojeka sve je teža i- skuplja. Jer, dok smo ga proizvodili, cijena mu je kao najkvalitetnijem bila 200 do 300 kuna, da bi 2019. za onaj iz uvoza plaćali 700 kuna, a 2020. godine već 17 tisuća kuna! Trenutačno cijena seruma iznosi nevjerojatnih 18 tisuća kuna po dozi, ali je serum i po toj cijeni teško naći!

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan priznaje kako je posljednjih nekoliko godina prisutan problem seruma protiv zmijskog otrova:- Seruma na našem tržištu nema, a i ono što ima izuzetno je skupo. Stoga smo sad u postupku traženja seruma po povoljnoj cijeni, ali nisam siguran da ćemo to uspjeti nabaviti do početka ili uopće tijekom turističke sezone! Čak ni prošlih godina serum nismo uspjeli nabaviti jer je na tržištu veliki nedostatak seruma, a i previsoke su mu cijene- kaže Bazdan, potvrđujući time kako je evidentni problem nedostatka seruma protiv zmijskog otrova eskalirao nakon što je uništen zagrebački Imunološki zavod te dodaje:- I lani smo bili u kontaktu s našom Općom bolnicom te mislim da oni imaju manju zalihu koju će, kad je potroše, vjerojatno obnoviti i nabaviti nove doze.

Ipak, nije sve tako crno kao što zvuči: iz Opće bolnica Dubrovnik su nam potvrdilio kako na zalihi imaju četiri (4) antiviperina seruma.

image

Poskok
 

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Mitološki opisi

Strah od zmija ili ophidiophobia (kovanica dolazi od grčkih riječi ophis = zmija i phobia = strah, bijeg) psiholozi povezuju s ulogom zmije u biblijskim pričama. Jedna od prvih takvih priča jest ona biblijska o jabuci koju je Eva darovala Adamu. No, strah od zmija hranila je i zlokobna činjenica da su ti gmazovi napadali nenadano, često skrivene ispod kamena, na grani ili u zemlji. Priče o srazu čovjeka i gmaza vremenom su poprimale mitološke opise, usporedive s borbom starogrčkog svećenika Laokonta s zmijama za spas sinova. Sami liječnici ističu kako je strah od zmija urođen te da taj strah, iako u suštini nije instinkt, prihvaćamo instinktivno. No, ističu i to kako su, šireći dojam o “smrti kao nužnom ishodu i presudi“ za sve koje zmija ugrize, strah od zmija dodatno jačale i- novine.

No, stručlnjaci, među kojima je i biolog te znanstveni savjetnik splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. sc. Pero Tutman, ističu kako je preventiva najbolji lijek protiv zmijskog ugriza:- Od zmija otrovnica na našem području imamo poskoke kojih nema po gradovima, ali se zadržavaju po kamenjaru i niskoj makiji. Kod kretanja kroz prirodu, dok gazimo kroz gustiš ili makiju, trebali bi prije prolaska s nekim štapom protresti krošnju. Važno je reći da ugriz poskoka jest otrovan, ali ne i odmah smrtonosan, ali nastupaju ozbiljniji problemi jer otrov poskoka djeluje na krvni sustav. Ako do ugriza ipak dođe, iako nisam stručnjak niti liječnik, mogu reći da svakako treba čvrsto podvezati, a ne stvarati paniku ili okolo trčati, što pojačava cirkulacija krvi u organizmu te otrov tako može stići na druga mjesta u organizmu. Problem je serum kojeg treba držati u hladnjaku a s mjesta otrova treba u određenom roku doći do mjesta gdje je pohranjen serum. Na otrov su osjetljivija djeca i starije osobe, osobito one sa srčanim problemima, tako da je preventiva ono na čemu bi trebali bazirati zaštitu od zmija. Također, treba izbjegavati ići po staništima poskoka, a to su kamenjar, nisko grmlje i makija, ali valja ljude valja upozoriti i na to da, ako ga spaze, da ga ne ubijaju jer je poskok zaštićena životinja koja ne napada čovjeka nego je agresivan samo ako se brani.

Recimo i to kako su kazne za ubijanje zmija kao zakonopm zaštićenih životinja vrlo visoke i kreću se od 6.000 do 30.000 kuna.

23. travanj 2024 06:22