StoryEditorOCM

Prehrambene sile obećavaju da im u očuvanju sigurnosti neće naštetiti rat u Ukrajini: ‘Surađivat ćemo kako bismo osigurali dovoljne količine hrane za sve, pa i za najsiromašnije‘

Piše Hina
6. svibnja 2022. - 16:21

Poljoprivredne sile, među kojima Europska unija, Sjedinjene Države, Kanada i Australija, obvezale su se u petak da će paziti na prehrambenu sigurnost u svijetu unatoč poremećajima nastalim zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Obvezujemo se da ćemo surađivati kako bismo osigurali dovoljne količine hrane za sve, pa i za najsiromašnije, najosjetljivije i za raseljene osobe", piše u zajedničkom priopćenju 51 članice Svjetske trgovinske organizacije.

Usto obećavaju da će poljoprivredno-prehrambena tržišta ostati "otvorena, predvidljiva i transparentna, bez uvođenja neopravdanih trgovinskih restrikcija" na poljoprivredne i prehrambene proizvode te na proizvode bitne za poljodjelsku proizvodnju.

Članice potpisnice priopćenja ističu i da žurne mjere koje se donose radi otklanjanja nastale situacije moraju prouzročiti čim manje poremećaje, moraju biti privremene, ciljane i razmjerne.

Usto zahtijevaju da proizvodi koje kupuje Svjetski prehrambeni program - koji je na prvoj crti pokušavajući nadoknaditi gubitke koji na svjetskom tržištu hrane prijete golemoj ukrajinskoj proizvodnji žitarica i ulja - budu izuzeti od svake restrikcije i zabrane izvoza.

Rusija i Ukrajina su veliki izvoznici pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokretova ulja. Rusija je usto i najveći svjetski izvoznik umjetnog gnojiva i plina.

Ruska ofenziva na Ukrajinu 24. veljače i gospodarske sankcije kojima se zasipa Moskvu prekinule su isporuku pšenice i drugih prehrambenih proizvoda iz ovih dviju zemalja, zbog čega je naglo skočila cijena hrane i goriva, napose u zemljama s tržištem u nastajanju.
 

20. travanj 2024 00:55