StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet14. DUBROVNIK FORUM |

PLENKOVIĆ I BORRELL U DUBROVNIKU Forum posvećen postpandemijskoj geopolitici

Piše dv
10. srpnja 2021. - 10:59

Dubrovnik forum, 14. po redu međunarodna konferencija, koju je u petak otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, posvećena je postpandemijskoj geopolitici i utjecaju  na svjetsku ekonomiju. Panel diskusije na Forumu su još i politička situacija na zapadnom Balkanu te inicijativa Triju mora i Kina 17+1.

Forum je okupio deset ministara vanjskih poslova Grčke, Slovenije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne gore..., a tu je i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt te drugi diplomati i dužnosnici.

U uvodnim govorima, prije samih diskusija, sudionicima Foruma obratili su se premijer Andrej Plenković, visoki predstavnik EU Josep Borrell te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Premijer Plenković naglasio je kako je pandemija i kriza koju je uzrokovala bila svojevrstan test za države i vlade kako bi šro uspješnije odgovorili na globalnu ugrozu. Tu je posebno istaknuo kako su vlade prepoznale da treba stati uz poduzetnike i tako sačuvati radna mjesta i gospodarstvo. Izrazio je nadu kako će se RH priključiti Schengenu 2022. godine. Moglo se čuti kako bi svijet trebao 2023. godine izaći iz pandemije, Europa i prije zbog procijepljenosti, a spomenuta je i teška situacija u Africi gdje je procijepljenost iznimno niska.

Premijer Andrej Plenković danas će imati više bilateralnih sastanaka pa je tako još jučer najavio kako će se susresti s Christianom Schmidtom novim predstavnikom za BiH, te će razgovarati o hrvatskim stavovima po pitanju BiH te ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića na forumu su i hrvatski ministri: gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić, turizma i sporta Nikolina Brnjac te kulture i medija Nina Obuljen Kržinek.

08. svibanj 2024 17:55