StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetENGLEZ U DUBROVNIKU

Naš Mark Thomas o krunidbi Charlesa III.: ‘Kao netko tko u životu nikad nije vidio krunidbu, veselim se što ću moći pratiti taj za nas Britance povijesni događaj...‘

Piše Gabrijela Bijelić
6. svibnja 2023. - 07:12

Oči cijelog svijeta uprte su u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje će u subotu, 6. svibnja, biti okrunjen novi kralj Charles III. Prema stoljetnoj tradiciji, krunidba će se obaviti u londonskoj Westminsterskoj opatiji, sukladno obredu koji se obnavlja kod britanskih monarha već više od tisuću godina.

image

Ozračje u UK uoči krunidbe kralja

Paul Ellis/Afp

Kako doživljava događaj koji mnogi već nazivaju jednom od najvećih svečanosti u britanskoj povijesti, pitali smo počasnog konzula Ujedinjenog Kraljevstva u Dubrovniku Marka Thomasa koji je uvjeren da će ceremonija biti izuzetno emotivan trenutak za cijelu naciju:

- Kao netko tko u životu nikad nije vidio krunidbu, jer je kraljica Elizabeta II okrunjena davne 1953., godinama prije mog rođenja, osobno se veselim što ću moći pratiti taj za nas povijesni događaj na TV-u. Mediji navode kako bi krunidba mogla diljem svijeta privući publiku od tristotinjak milijuna ljudi, što će bez sumnje podići duh nacije i izvan granica– ističe Mark Thomas koji je već četvrt stoljeća naš sugrađanin. Priznaje ipak da mu je kao Englezu još pomalo neobično što u njegovu zavičaju umjesto vladarice nakon 70 dugih godina ponovno imaju – vladara:

- Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na ideju kralja. Nakon toliko godina u kojima smo izvikivali ‘Bože čuva kraljicu!‘, od subote se nadam da ću što prije naučiti govoriti ‘Bože, čuvaj kralja!‘. I tako još mnogo godina – kaže počasni konzul koji jedva čeka početak izravnog prijenosa krunidbe 75-godišnjeg kralja Charlesa III. Najstariji sin kraljice Elizabete II koja je preminula prošlog rujna bit će četrdeseti monarh koji se kruni u Westminsterskoj opatiji od 1066. godine.

image

Pripreme za krunidbu

Ben Stansall/Afp

Broj uzvanika na Charlesovoj krunidbi bit će skromniji, a nazočit će mu oko 2200 gostiju u usporedbi s 8000 koji su svjedočili trosatnoj krunidbi kraljice Elizabete II. Subotnja ceremonija potrajat će nešto više od sat vremena, kralj će sjediti u krunidbenoj stolici iz 14. stoljeća, a u trenutku kad mu na glavu stave krunu svetog Edwarda, službeno će preuzeti titulu. Charlesova supruga Camilla postat će kraljica supruga, a kraljev stariji sin William na krunidbi će službeno biti imenovan princem od Walesa, što je titula koja označava novog prijestolonasljednika.

Službeni amblem u bojama britanske zastave koji će se koristiti na svečanosti krunidbe u znaku je kraljeve posvećenosti zaštiti okoliša te jedinstvu četiriju nacija sastavnica Ujedinjenog Kraljevstva. Uz englesku ružu, bit će tu i škotski čičak, narcis iz Walesa i sjevernoirska djetelina, potvrdila je Buckinghamska palača.

Glavnoj svečanosti u Westimnsterskoj opatiji prethodit će procesija od Buckinghamske palače do opatije, te još jedna procesija u kojoj će se kraljevskom paru priključiti ostali članovi kraljevske obitelji koji će s balkona pozdraviti okupljeno mnoštvo.

 

 

19. travanj 2024 12:04