StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi ugovori za dubrovačku tvrtku Trames

Širokopojasni internet za nekoliko županija u Hrvatskoj

Piše dv
2. kolovoza 2022. - 13:24

Dubrovačka tvrtka Trames u proteklih 20 godina postojanja stekla je veliki broj respektabilnih klijenata i ostvarila niz značajnih projekata. Tvrtka surađuje i sa javnim poduzećima kao i jedinicama lokalnih samouprava.

Moderna komunikacijska infrastruktura

Naime, Hrvatski Telekom i Trames su nedavno potpisali 3 Ugovora u kojima će #teamTRAMES nadzirati projektiranje i građenje pasivne širokopojasne infrastrukture za ugradnju optičkih kablova (FTTH-Fiber to the home-optičko vlakno do doma), kao i uređenje i opremanje tehničkih prostora u kojima završava FTTH mreža. Ovi izrazito zahtjevni infrastrukturni projekti će se odvijati u dijelovima Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Brodsko-posavske županije.

Ova vrsta komunikacijske infrastrukture će pridonijeti daljnjem razvoju ekonomije, edukacije, zdravstva, te u tim područjima omogućiti kvalitetniji i brži pristup internetu za sve krajnje korisnike.

Ukupno je potpisano 6 ugovora, od kojih su 3 Ugovora potpisana sa Hrvatskim Telekomom gdje će Trames nadzirati projektiranje i građenje pasivne širokopojasne infrastrukture za ugradnju optičkih kablova. Ostala 3 Ugovora potpisano su direktno s Gradom Gospićem, Općinom Sukošan i Virovitičko-podravska županija, gdje Trames radi nadzor.

Cilj EU projekta je izgraditi širokopojasnu mrežnu infrastrukturu nove generacije kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava operatora, koja će omogućiti brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim vrstama korisnika na području EU projekta, stanovima, poslovnim i javnim korisnicima, na utvrđenim "Bijelim" adresama (adresa koja trenutno nema dostupnu NGA brzinu) na prostornom obuhvatu EU projekta.

image
/Shutterstock

NGA - mreža sljedeće generacije

Povećanjem nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u područjima bez širokopojasne infrastrukture te bez dostatnog komercijalnog interesa je s ciljem maksimalnog povećanja socijalne i ekonomske dobrobiti.

Obuhvaćeno je projektiranje i gradnja pasivne širokopojasne elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme (EKI) na način da se uvodi optičko vlakno do doma (engl. Fiber to the home - optičko vlakno do doma; dalje u tekstu: FTTH).

Na područjima Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka, omogućit će se dostupnost širokopojasnog pristupa Internetu od minimalno 100 Mbit/s simetrično (ultra-brzi pristup) svim krajnjim korisnicima na 7.949" Bijelih" adresa (9.913 stanova, 978 poslovnih korisnika i 45 javnih korisnika; 9.797 kućanstava).

23. lipanj 2024 04:31