StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU ROKU 60 DANA

Ministarstvo naredilo zatvaranje azila na Žarkovici

Piše DV
20. rujna 2016. - 18:56

Prema rješenju Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede RH koje je dostavljeno gradskoj upravi te Sanitatu i Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik, postalo je izvršno rješenje iz lipnja prošle godine kojim je to Ministarstvo naredilo zabranu smještanja 349 izgubljenih i napuštenih životinja u nelegalni azil na Žarkovici. U konačnici, to znači skoro zatvaranje azila u roku od 60 dana.
Spomenutim rješenjem i rokom od dana zaprimanja 12. rujna navodi se i novčana kazna od 100 tisuća u slučaju neizvršenja za svaku od tri pravne osobe. Grad i njegova tvrtka Sanitat su iskoristili mogućnost i žalbu predali u zakonskom roku ali te žalbe ne odgađaju izvršenje. Prema priopćenju gradske uprave. žalbom je ukazano na to da je gradska uorava postupila po rješenju iz lipnja 2015. te sklopila ugovor s registriranim skloništem a potom i pokrenula program udomljvanja, ali i da se Društvo za zaštitu životinja potom deklariralo kao „vlasnik, posjednik i čuvar“ pasa na Žarkovici te da su životinje na njih čipirane te jedino Veterinarska inspekcija ima ovlast za postupanje.
Navedeno je i to da je Sanitat objavio „Javni poziv za udomljavanje pasa iz neregistriranog azila za napuštene životinje na Žarkovici“ kojim se pozivaju građani voljni udomiti pse te da se program udomljavanja pokazao uspješnim: do 20. rujna je pravo na sufinanciranje ostvarilo 39 udomitelja pasa.
u Žalbi se podsjetilo i na dopis Ministarstvu poljoprivrede kojim se traže smjernice uttvrđivanja kapaciteta novog azila u odnosu na broj stanovnika Dubrovnika te ukazalo na odgovor kako to ne može odlučiti Veterinarska inspekcija, pri čemu se ukazalo na to da Grad Zagreb prema posljednjem službenom popisu ima dvadesewt puta više odnosno 790.017 stanovnika i odobreno gradsko sklonište za životinje kapaciteta 187 pasa.
Nadležni gradski Upravni odjel je Gradskom vijeću uputio Izvješće o aktivnostima vezanim uz neregistrirani azil na Žarkovici, a gradonačelnik je najavio skori radni sastanak svih uključenih strana za utvrđivanje daljnjih postupaka.

26. travanj 2024 18:55