StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSASTANAK SA STOŽEROM CZ|

MINISTAR VILI BEROŠ Nije isključeno da je ovo drugi val epidemije

Piše Lorita Vierda
18. lipnja 2020. - 17:18
Na sastanku Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao je i ministar zdravstva Vili BerošTonči Plazibat/Hanza Media
Ministar zdravstva Vili Beroš danas boravi u Dubrovniku gdje se u Velikoj vijećnici sastao s članovima Stožera civilne zaštite DNŽ. Nakon sastanka dao je izjavu za medije:

image
Na sastanku Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao je i ministar zdravstva Vili Beroš
Tonči Plazibat/Hanza Media




- Zahvalio sam na doprinosu koji je Županijski stožer civilne zaštite dao tijekom epidemije jer smo svi zajedno učili. Bila je ovo situacija u kojoj od nas nitko nije dosad bio. Na sastanku smo također razgovarali o novim okolnostima koje nam se nameću. Otvorili smo se, dolaze nam turisti, a u interesu nam je da ih dođe što više. Međutim, to sa sobom nosi određene opasnosti. Ono što je zadatak ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva je da se razviju mehanizmi postupanja u slučajevima dolaska stranih turista. Bit će tu različitih elemenata i specifičnih situacija biti koje moramo rješavati- dodao je Beroš.

-Naglasio sam ono što stalno ističem da opuštanja nema, stalno moramo promišljati o ovoj ugrozi. Ono što smo na početku rekli, optimalno je da kad smo korak ispred tog virusa moramo sada kada nam dolaze turisti i ostati ispred njega. Zamolio sam ih da usmjere svoje buduće aktivnosti u tom smjeru, naravno uz suradnju sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. On može davati načelne upute i okvire, ali naravno ne za svaku lokalnu zajednicu i detaljne upute. Stoga je na njima da zajedno u komunikaciji dođu do rješenja za takve buduće situacije. Pred kraj sjednice govorili smo o današnjoj epidemiološkoj situaciji, u razgovoru s ravnateljem HZZO-a Krunoslavom Capakom, izvidi su u tijeku, bez obzira na novi broj oboljelih situacija je pod kontrolom, poduzimamo sve epidemiološke radnje da i dalje tako bude - kazao je ministar Beroš.

image
Na sastanku Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao je i ministar zdravstva Vili Beroš
Tonči Plazibat/Hanza Media


Na pitanje o tome tko su novozaraženi, Beroš je rekao kako su došli iz inozemstva, ali nisu došli u svojstvu turista.
- Hrvatski su to građani i građani susjednih zemalja koji su bili u kraćim posjetima u tim zemljama i to je ono u kojem pravcu ćemo usmjeriti naše promišljanje U ovom trenutku ništa nećemo poduzimati, ali imamo spremno niz mjera kojim ćemo ograničiti takvo kretanje ukoliko vidimo da se ponavljaju takvi slučajevi.

Na pitanje je li novi slogan HDZ-a ' Sigurna Hrvatska', potvrda kako je Stožer ipak bio političko tijelo, Beroš je odgovorio kako on tako ne misli.
- Cilj je bio zaštititi zdravlje i živote građana, ali i radna mjesta te ekonomske procese u našoj zemlji. To nije bilo političko tijelo, donosili smo preporuke i mjere temeljem stručnosti, a ovo je bio slučaj u kojem politika prepoznaje struku - kazao je.

Na kraju je istaknuo kako je krivulja i dalje linearna, ali ako bi se povećao broj oboljelih koji dolaze iz određenih regija, odnosno država prema njima bi poduzeli određene mjere. Nužno je brižno pratiti epidemiološku situaciju, kao i podrijetlo zaraze.
Osvrnuo se i na izjavu epidemiologa Bernarda Kaića, koji je kazao kako se u Hrvatskoj već događa drugi val:
- On je naveo jednu od teorija, ja je ne negiram, no brojni epidemiolozi misle kako današnja situacija nije pokazatelj drugog vala, no sve je moguće - zaključio je minsitar.
26. travanj 2024 14:34