StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHORTIKULTURNA RABOTA NA LASTOVU

Kroz projekt ‘Hrvatska prirodno tvoja‘ drugi najšumovitiji hrvatski otok bogatiji za mlade sadnice čempresa i lipe

Piše dv
31. svibnja 2023. - 14:13

Lastovo se, iako je nakon Mljeta drugi najšumovitiji hrvatski otok, pridružilo stotinjak lokalnih turističkih zajednica koje su u okviru projekta Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“ nabavile i posadile nova stabla. Ukupno je u akciji na nabavu sadnica utrošeno nešto manje od 162 tisuće Eura, čime je Hrvatska podržala ispunjenje ciljeva Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta.

Vrste stabala odabrane su prema popisu prikladnih koji je pripremio Šumarski fakultet u Zagrebu pa je tako otok od ožujka ove godine bogatiji za šest širokolisnih lipa (Tilia Platyphyllos) uz dječje igralište u Ublima te deset novih čempresa (Cupressus Sepervirens) u proširenju malog, ali impresivnog groblja u Lastovu kojim dominira crkva Sv. Marije u Polju iz 16. stoljeća. Obje su odabrane lokacije na ključnim prometnim pravcima i mjesta čestog zadržavanja gostiju, a vapila su za hortikulturnim uređenjem.

Stabla su evidentirana u aplikaciji za praćenje sadnje „MapMy Tree“ Europske agencije za okoliš, a konačni je cilj čitave akcije umanjiti utjecaj ispušnih plinova automobila koji pojačano dolaze tijekom turističke sezone pa time i smanjenje ugljikova otiska nastalog turističkom aktivnošću.

Zajedničko ulaganje HTZ-a, Turističke zajednice Općine Lastovo i same Općine Lastovo, ključno je podržano od strane DVD-a Lastovo koji se brine o tome da mlade sadnice puste čvrsto korijenje u lastovskom tlu. Svako je posađeno stablo označeno propisanom oznakom te opremljeno vrećom za navodnjavanje.

26. travanj 2024 07:08