StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI

Ruske rakete pogodile su drugi najveći grad u Ukrajini, među preminulima ima i djece. Lukašenko: ‘Nećemo s Putinom napasti Kijev‘

Piše PSD
1. ožujka 2022. - 07:30

Ruski napad na Ukrajinu na portalu Slobodne Dalmacije pratimo iz trenutka u trenutak. 

11:03 Ukrajinski vojni dužnosnici tvrde da je 5.710 ruskih vojnika ubijeno u prvih pet dana intenzivnih borbi u zemlji.

U video poruci objavljenoj na Facebooku, glasnogovornik Glavnog stožera zemlje dodao je da su ukrajinske snage zarobile više od 200 ruskih vojnika.

Dužnosnik tvrdi i da je uništeno 198 ruskih tenkova, 29 aviona, 846 oklopnih vozila i 29 helikoptera, piše Slobodna Dalmacija

11:00 Hrvatski Crveni križ pokrenuo je u utorak apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu ruskom agresijom ugrožene Ukrajine, a svi koji žele donirati novac mogu to učiniti uplatom na žiro račun ili putem aplikacije za mobilno bankarstvo.

Iz te humanitarne organizacije priopćili su da se novac se može uplatiti na žiro-račun IBAN: HR0923600001503056530, Poziv na broj odobrenja 705, Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10, primatelj Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16 Zagreb.

Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

10:50 Ukrajinski otpor ruskoj invaziji pokazao je snagu koja je iznenadila mnoge promatrače, a međunarodni stručnjak ističe kako je povijesni presedan loš za Moskvu ako njezine snage ne budu u stanju brzo pokoriti Ukrajinu. 

- Ruska vojska je preopterećena i u nesigurnom položaju ako ovo u Ukrajini postane dugotrajan rat, rekao je Seth Jones, potpredsjednik Centra za strateške i međunarodne studije. 

- Pod pretpostavkom da u Ukrajini ima 150.000 ruskih vojnika i 44 milijuna stanovnika, to je omjer snaga od 3,4 vojnika na 1.000 ljudi. Ne možete držati teritorij s tim brojevima, rekao je Jones.

10:45 Ukrajinski predsjednik je bombardiranje Harkova, u kojem su poginuli deseci civila, opisao kao ratni zločin.

Devet ljudi, uključujući troje djece, ubijeno je. 

U komentarima prije posljednjeg napada u središnjem Harkovu, Volodimir Zelenski je rekao da postoje iskazi očevidaca da su civili bili namjerno gađani.

- Ruske snage su brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva, rekao je Zelenski tijekom obraćanja ukrajinskom narodu.

- Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata. Deseci očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju, zaključio je.

10:15 Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je državnim medijima da se njegove snage neće pridružiti ruskim trupama u invaziji na Ukrajinu.

Lukašenko, koji je bliski saveznik Vladimira Putina, rekao je da "bjeloruska vojska ne sudjeluje u vojnim akcijama i nikada nije sudjelovala".

- To možemo dokazati bilo kome. Više od toga, rusko vodstvo nikada nije pokrenulo s nama ovo pitanje naše umiješanosti u oružani sukob. Ne namjeravamo sudjelovati u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini ni u budućnosti, kazao je. 

U ponedjeljak se pojavio strah da se Lukašenko sprema poslati vojnu silu da se pridruži napadu na Kijev. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je u ponedjeljak da se Rusija "nasmijala" suverenitetu Bjelorusije pokrenuvši invaziju na Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

9:55 U Splitsko-dalmatinsku županiju su od početka rata u Ukrajini pristigle 52 izbjeglice, potvrđeno je Hini u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Svi su oni trenutno smješteni u privatnom aranžmanu, kod prijatelja, u vlastitim nekretninama ili drugačije, a osim u Splitu nalaze se u Makarskoj, Okrugu Gornjem, Hrvacama, Podstrani, Promajni, te Kaštel Starom i Lukšiću.

Kako su rekli Hini, Ministarstvo unutarnjih poslova sa svojim ravnateljstvima aktivno radi na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine i pripremi za daljnje potrebe. Dodaju da izbjeglice iz Ukrajine u prvi kontakt s Hrvatskom dolaze na samoj državnoj granici gdje ih dočekuje granična policija te ih, u koordinaciji s djelatnicima Civilne zaštite, usmjerava prema lokacijama prihvata.

Ravnateljstvo Civilne zaštite započelo je s prikupljanjem i stavljanjem u funkciju raspoloživih resursa za prihvat i smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Od 26. veljače za prihvat izbjeglica iz Ukrajine uspostavljena su dva prihvatna centa - motel "Plitivice" u Zagrebu i osječka Sportska dvorana, a u pripremi je i treći prihvatni centar, u Varaždinskim Toplicama.

Centri se formiraju kao ulazne točke te se nakon popunjavanja prihvatnih obrazaca izbjeglice šalju na lokacije organiziranog smještaja, kažu u MUP- u.

Za organizirani smještaj se koriste mobilizirani objekti, ali i objekti državnih tijela i javnih tvrtki te koje će građani ponuditi za smještaj na dobrovoljnoj osnovi. U većini slučajeva do sada izbjeglice se nakon prihvata privatno smještaju, dodaju.

Iz krugova bliskih Ukrajincima koji već godinama žive u Splitu doznaje se da se do kraja se tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji još očekuje dolazak minimalno tridesetak osoba, uglavnom majki s djecom i starijih osoba.

Prema posljednjim službenim informacijama, od početka krize u Ukrajini do ponedjeljka ujutro evidentirano je da su u Hrvatsku ušle 202 izbjeglice.

9:54 Gradonačelnik Mariupolja rekao je u utorak ujutro da je taj lučki grad stalna meta raketiranja ruskih snaga, pri čemu stradavaju civili i oštećuje se infrastruktura.

- Već pet dana granatiraju se stambene četvrti. Tuku nas topništvom, ispaljuju projektile iz višecijevnog raketnog bacača, napadaju iz zraka, rekao je Vadim Bojčenko u izravnom prijenosu na ukrajinskoj TV.

09:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na svojem je Twitter profilu pozvao na potpunu izolaciju Rusije. 

- Barbarski ruski raketni udari na središnji Trg slobode i stambene četvrti Harkova. Putin nije u stanju slomiti Ukrajinu. Iz bijesa čini još ratnih zločina, ubija nedužne civile. Svijet može i mora učiniti više. POVEĆATI PRITISAK, IZOLIRATI RUSIJU POTPUNO!, napisao je Kuleba.

09:40  Nakon što je Vladimir Putin zapovjedio ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti snage za nuklearno odvraćanje, pojavila su se nagađanja da je Pentagon u nedjelju proglasio Defcon 2, što znači korak od nuklearnog rata, piše u utorak Jutarnji list.

No, takve informacije nisu službeno potvrđene jer američki dužnosnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem je stupnju opasnosti zemlja, nego je to procjena iznesena na web siteu (/www.de fconlevel.com) analitičara iz otvorenih izvora te onih povezanih s američkom vojskom. Defcon 2 dosad je bio proglašen samo dvaput, tijekom Kubanske krize i Zaljevskog rata. Jučer ujutro ta je razina opasnosti snižena pa je sada Defcon 3, što označava povećanje vojne pripravnosti iznad normalne.

I Defcon 3 je dosad bio proglašen samo nekoliko puta. Defcon (Defense Ready Condition) je sustav koji Pentagon koristi za označavanje razine prijetnje od nuklearnog rata s kojima se suočava SAD, a to zatim određuje i spremnost za potencijalni odgovor.

Postoji pet razina, od Defcona 1 do 5. Defcon 5 je najniže stanje pripravnosti, a Defcon 1 je maksimalna spremnost, što znači da nuklearni rat počinje ili je već počeo. Nikad dosad nije bio proglašen Defcon1, ali Defcon 2 jest dva puta. Prvi je put Defcon 2 proglašen 24. listopada 1962. godine i ta je razina opasnosti trajala do 15. studenoga 1962. godine o čemu je 2006. godine napisana i knjiga "DEFCON-2: Standing on the Brink of Nuclear War During the Cuban Missile Crisis".

Drugi je put Defcon 2 proglašen 15. siječnja 1991. godine, na početku Zaljevskog rata, odnosno operacije Pustinjska oluja u kada je međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om napala Irak. Defcon 3 je prvi put proglašen tijekom Jomkipurskog rat ili Listopadskog rata, u kojem je sudjelovala koalicija arapskih država, predvođena Egiptom i Sirijom, protiv Izraela od 6. do 25. listopada 1973. godine.

09:21 Najmanje šest osoba ozlijeđeno je, uključujući dijete, u eksploziji u drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkivu, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve u Telegramu u utorak.

Eksplozija je uništila zgradu vlade, prema snimkama incidenta koje su objavili ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) i ukrajinski vladini dužnosnici. Isječci su objavljeni na društvenim mrežama u utorak rano po lokalnom vremenu, a CNN ih je potvrdio.

09:20 Regionalni čelnik regije Harkiva Oleg Sinegubov rekao je u utorak da su ruske rakete pogodile središte drugog po veličini ukrajinskog grada, uključivo i stambena područja i zgradu gradske administracije, šesti dan od početka ruske invazije na Ukrajinu.

S druge strane, rusko napredovanje prema gradu Kijevu je slabo, objavilo je britansko ministarstvo obrane pozivajući se na obavještajne podatke.

Sinegubov je rekao da je Rusija pokrenula napad raketnim sustavom GRAD i krstarećim projektilima na Harkiv i da je odgovorna za ratne zločine.

Naglasio je da obrana grada i dalje odolijeva ruskim napadima.

BBC piše da je središte Harkiva pogođeno ruskim napadom. Na meti su se našle vladine zgrade na Trgu slobode u centru grada.

Video snimke koje se šire ukrajinskim društvenim mrežama pokazuju da je pogođena zgrada regionalne uprave što je uzrokovalo snažnu eksploziju. Vide se potom izgoreni automobili i krhotine na gradskom trgu.

Do napada je došlo u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Zasad nije poznato je li bilo žrtava.

Harkiv je posljednjih dana pod snažnom vatrom. To je drugi najveći ukrajinski grad u kojemu živi oko 1,6 milijuna ljudi.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da "rusko je napredovanje prema Kijevu postiglo mali napredak posljednja 24 sata, vjerojatno kao rezultat logističkih poteškoća". Vojska je ojačala napade sjeverno od glavnog grada.

"Ruske snage pojačale su korištenje topništva sjeverno od Kijeva i u blizini gradova Harkiva i Černihiva. Korištenje teškog topništva u gusto naseljenim urbanim područjima uvelike povećava opasnost od civilnih gubitaka".

"Rusija nije uspjela preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom iznad Ukrajine", dodalo je ministarstvo.

Snimke američke satelitske tvrtke Maxar pokazale su ruski vojni konvoj koji se proteže preko 60 kilometara i približava glavnom gradu Kijevu koji je i dalje pod kontrolom ukrajinske vlade, javlja Reuters.

Ruska vojska nalazi se pred vratima ukrajinskog grada Hersona, na jugu zemlje, rekao je gradonačelnik tog grada u noći na utorak.

08:56 Rusija se pomaknula s 40 posto svojih snaga unutar Ukrajine na oko 75 posto, kaže vojni akademik.

Dr. Jack Watling je znanstveni novak za kopneno ratovanje i vojne znanosti na Royal United Services Institute. 

Rekao je za emisiju Today na BBC Radiju 4 da velika grupa ruskih vojnika napreduje i počinje stvarati uvjete za izvođenje napada na Kijev.

08:55 Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oduzet je počasni crni pojas u tekvondou zbog napada njegove zemlje na Ukrajinu, objavio je Međunarodni tekvondo savez.

Savez sa sjedištem u Seulu, navodeći svoj moto "Mir je dragocjeniji od trijumfa", osudio je rusku vojnu akciju u Ukrajini, rekavši da "brutalni napadi na nevine živote" krše sportske vrijednosti poštovanja i tolerancije. 

Zbog toga je Međunarodni tekvondo savez odlučio je oduzeti počasni crni pojas 9. dan dodijeljen Vladimiru Putinu u studenom 2013. godine", navodi se u priopćenju Saveza.

08:52 Silovit zračni udar na glavni trg drugog najvećeg ukrajinskog grada. Otkriveno koga su Rusi htjeli ubiti. 

08:35 Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

“Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je Khan u svom priopćenju, kako prenosi dpa.

Nakon preliminarnog pregleda situacije Khan je, kako navodi, zaključio da “postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti” u događajima koji su prethodili ruskoj invaziji.

“S obzirom na širenje sukoba posljednjih dana, želim da istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda, a koje počini bilo koja strana u sukobu, na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija”, rekao je također Khan.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog kaznenog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan. Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Tužitelj sada od suda sada mora dobiti odobrenje za istragu.

08:30 Rusija je zabranila ulazak u svoj zračni prostor zrakoplovima registriranim u Švicarskoj, objavila je u utorak savezna zračna vlast zemlje Rosaviatsiya. Taj je potez bio osveta za sličan potez Švicarske, stoji u priopćenju.

08:13 Zaposlenici pivovare Pravda u najvećem gradu zapadne Ukrajine Lavovu zbog ruske su invazije umjesto piva počeli proizvoditi molotovljeve koktele.

Grad Lavov koji se nalazi blizu granice s Poljskom, bastion je ukrajinskoga identiteta, a trenutačno njegovi stanovnici strahuju od dolaska ruskih tenkova.

"Molotovljev koktel je gotov kad se krpa dobro namoči", kazao je smiješeći se jedan od zaposlenika pivovare.

Ugurao je komad platna u pivsku bocu napunjenu mješavinom benzina i motornog ulja. Isto su radila i dvojica dobro raspoloženih  barmena pokraj njega.

Nekoliko desetaka uredno poslaganih molotovljevih koktela, tako da po njima ne pada snijeg, već je spremno za upotrebu.

Iako se ovi kokteli mogu činiti uzaludnima u borbi protiv tenkova i raketa, vlasnik pivovare Jurij Zastavnij sasvim je ozbiljno shvatio zadatak.

"Ovo radimo jer netko mora. Imamo iskustva jer smo već proživjeli uličnu revoluciju 2014. godine", rekao je Zastavnij, misleći pritom na kijevski ustanak zahvaljujući kojemu je prognan režim koji podupire Kremlj.

"I tada smo morali proizvoditi i koristiti molotovljeve koktele", rekao je Zastavnij.

Kazao je da je ideja potekla od njegovih zaposlenika koji su sudjelovali u revoluciji 2014. Nije prvi put da Pravda prerasta u neku vrstu institucije u Lavovu.

Jedno od najpoznatijih piva koje proizvode nosi uvredljivo ime "Putin huilo" (Putin k....glavi) i u svijetu je postalo poznato 2014. godine.

Pivovara je u subotu počela proizvoditi koktele za Snage teritorijalne obrane Ukrajine, organizaciju rezervista koji su prihvatili poziv predsjednika Volodimira Zelenskija na borbu.

Na kontrolnim točkama u okolici grada sa 720 tisuća stanovnika, policija i vojska, koje provode kontrolu svakog vozila, već su opremljeni koktelima. Vlasnik Pravde Zastavnij prisegnuo je da će učiniti "sve što može kako bi Ukrajina pobijedila u ratu".

08:00 Ruska vojska nalazi se pred vratima ukrajinskog grada Hersona, na jugu zemlje, rekao je gradonačelnik tog grada u noći na utorak.

"Na ulazima u Herson, ruska vojska postavila je kontrolne postaje. Teško je reći kako će se situacija razvijati", napisao je na Facebook stranici Igor Kolikajev, gradonačelnik Hersona.

Dodao je da je Herson "ukrajinski grad i to će i ostati. "Herson će se oduprijeti!", napisao je.

"Nalazim se u svom uredu kako bih koordinirao službe da biste se vi probudili u relativno mirnom gradu", dodao je, zatraživši od stanovnika da ostanu smireni i oprezni i da ne izlaze za vrijeme policijskog sata.

"Ne vodite agresivne razgovore ni s kime i ne provocirajte sukobe sa svojim neistomišljenicima... ovo nije bitka, ovo je rat. A rat se dobiva razumnim postupcima i hladne glave", zaključio je.

Na društvenim mrežama, video snimke pokazuju ruske snage kako ulaze u taj grad koji ima 290.000 stanovnika.

Rusija je u četvrtak počela invaziju na Ukrajinu.

Tijekom noći nastavili su se ruski napadi i na istočni ukrajinski Harkiv i glavni grad Kijev, dok su u napadu na sjeveroistočnu regiju Sumi gubitke pretrpjele obje strane.

Regionalni guverner rekao je da je 70 ukrajinskih vojnika poginulo kada su Rusi bombardirali vojnu bazu u gradu Ohtirka u regiji Sumi.

Kako su pokazale snimke američke satelitske tvrtke Maxar, ruski vojni  konvoj koji se proteže preko 60 kilometara približava se glavnom gradu Kijevu koji je i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske.

07:40 Pojavile su se slike djece koja se liječe u podrumu bolnice u Kijevu. Neki od njih oboljeli su i od malignih bolesti. 

Izvještaji kažu da je podrum morao biti pretvoren u improvizirano sklonište za bombe i pedijatrijski odjel kako bi se izbjeglo granatiranje od strane ruskih vojnih snaga

07:29 Ukrajinski dužnosnici upravo su potvrdili da je najmanje 70 vojnika ubijeno u ruskom topničkom napadu na njihovu vojnu bazu u nedjelju, donosi Slobodna Dalmacija.

Napad se dogodio u Okhtyrki, u regiji Sumy koja je trenutno pod opsadom ruskih snaga. U ponedjeljak su djelatnici hitne pomoći još uvijek pregledavali ruševine pokušavajući pronaći preživjele.

Ukrajinski parlament upravo je tvitao odao počast vojnicima, rekavši "Vječna slava herojima Ukrajine". Parlament je rekao da su ih ubili projektili Grad.

07:00 Najmanje 413 osoba uhićeno je u Rusiji tijekom prosvjeda protiv rata u Ukrajini u ponedjeljak, izvijestila je stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhićenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6440.

Otprilike polovica uhićenih, njih 3126, dogodilo se tijekom prosvjeda u Moskvi, dok je 2084 uhićenja zabilježeno u Sankt Peterburgu, priopćio je OVD-Info u ponedjeljak navečer.

image
Sergei Mikhailichenko/AFP

6:23 Gotovo 70 ukrajinskih vojnika poginulo je u jučerašnjem ruskom napadu na vojnu bazu u Ohtirki, gradu koji se nalazi između Harkiva i Kijeva.

Šef lokalne uprave Dmitro Živitski objavio je fotografije uništene zgrade i spasilačkih službi koje pokušavaju izvući preživjele.

6:11 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je u utorak da je američki državni tajnik Antony Blinken ponudio njegovoj zemlji, koja je na udaru susjedne Rusije, više pomoći sankcijama i oružjem.

"U našem razgovoru, tajnik Blinken je potvrdio da potpora SAD-a Ukrajini ostaje nepokolebljiva", objavio je Kuleba na Twitteru.

"Naglasio sam da Ukrajina žudi za mirom, ali sve dok smo pod napadom Rusije trebamo više sankcija i oružja. Tajnik me uvjeravao u oboje. Koordinirali smo daljnje korake", naveo je.

5:15 - Ruski napadi na istočni ukrajinski Harkiv i glavni grad Kijev nastavljeni su preko noći, dok su u napadu na sjeveroistočnu regiju Sumi gubitke pretrpjele obje strane.

U Harkivu je ruska vojska digla u zrak trafostanice, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, a prenosi novinska agencija Ukrinform. Napadi su navodno uzrokovali probleme s opskrbom strujom i vodom.

Novinska agencija UNIAN izvijestila je da su gornji katovi dvaju nebodera uništeni. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti, piše Dpa.

Ukrajinska državna informativna služba priopćila je da je počeo napad na grad Herson na jugu Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je ranije da se Rusija zaustavi i da ju se isključi iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Država koja čini ratne zločine protiv civila ne može biti članica Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Zelenskij u videoporuci koju je podijelio na svojoj Facebook stranici i Telegram kanalu u ponedjeljak kasno navečer.

"Ovo je Ukrajina ovdje. Ovo je Europa. Ovo je 2022. godina. Zlo naoružano projektilima, bombama i topništvom mora se odmah zaustaviti. Ekonomski uništeno. Da se pokaže da se čovječanstvo može braniti", rekao je Zelenskij.

1:50 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, u ratu su ili im prijeti oružani sukob.

Norveška će donirati do 2000 protutenkovskih raketnih bacača M72, navodi se u priopćenju vlade. "Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava s izvanrednim okolnostima", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak navečer je izjavio da je odluka hrvatske vlade o opremi za Ukrajinu znak podrška toj zemlji koja je iskazala potporu Hrvatskoj 90-tih i u kojoj su povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

1:47 - Ukrajinci smatraju uvredom što je za glavnog pregovarača Rusija postavila ultrakonzervativca Vladimira Medinskog, koji je ranije, samo tjedan dana prije pregovora, izjavljivao kako je Ukrajina "fantomska država".

1:45 - Snažne eksplozije odjekuju u gradu Herson na jugu Ukrajine.

Ovaj lučki grad od gotovo 300.000 stanovnika leži na rijeci Dnjepar, a nalazi se sjeverno od poluotoka Krima koji su Rusi anketirali 2014. godine i s kojeg je tijekom aktualne invazije krenuo jedan od pravaca napada na Ukrajinu.

1:24 - Satelitske snimke kompanije Maxar pokazuju da je ruski konvoj koji ide prema Kijevu s inicijalnih 27 kilometara narastao i do 64 kilometra.

Snimke Maxara također pokazuju da su nove trupe i borbeni helikopteri smješteni u Bjelorusiji blizu granice s Ukrajinom.

1:12 - Michael Kofman, ekspert za Rusiju koji je objavio brojne radove i analize o ruskoj vojsci, kroz seriju objava na Twitteru analizirao je prvih 96 sati invazije. Napisao je u čemu su sve Rusi pogriješili, ali i kratko naveo što, po njemu, sada slijedi u daljnjem tijeku njihovih operacija.

1:04 - Gradonačelnik Harkiva javlja da je u ruskim napadima na grad tijekom ponedjeljka poginulo najmanje 9 osoba, a ranjeno njih 37. Ističe da je jedna obitelj "spaljena" u automobilu.

0:56 - Ruski premijer Petkov odbio je dati Ukrajini na korištenje bugarske MiG-ove 29, obrazlažući to time da njegova zemlja ne bi imala dovoljno borbenih aviona da čuva vlastiti zračni prostor.

0:40 - Nakon što je zbog strogog policijskog sata praktično cijeli vikend proveo u svome privremenom smještaju ili u skloništu, Mirek Toda danas je izbliza svjedočio ratnoj atmosferi u Kijevu. Što nam je rekao, pročitajte OVDJE.

0:34 - Prema najnovijim podacima UNHCR-a, u Ukrajini je od početka ruske invazije poginulo najmanje 102 civila, a više od 300 ih je ozlijeđeno.

- Stvarne brojke mogle bi biti značajno veće jer mnoge žrtve o kojima se izvještava tek treba službeno registrirati, izjavio je glavni podtajnik UNHCR-a za humanitarna pitanja i koordinaciju hitne pomoći Martin Griffiths.

Među 102 poginulih je i sedmero djece.

0:21 Rusija je u ponedjeljak upotrijebila vakuumsku bombu u svojoj invaziji na Ukrajinu, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova. "Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je Markarova nakon brifinga članovima američkog Kongresa. "Razaranje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko", dodala je, prenosi Reuters.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo. Umjesto toga, napunjeni su visokotlačnim eksplozivom i usisavaju kisik iz okoliša kako bi stvorili iznimno snažnu eksploziju i val tlaka. Njihovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, prema tvrdnjama Human Rights Watcha, prenosi BBC. U subotu je CNN izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda.

00:12 - Turski predsjednik Erdogan zatvorio je Bospor i Dardanele za ratne brodove.

23:58 - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je sa svjetskim čelnicima putem konferencijskog poziva u ponedjeljak o daljnjem nametanju "teških troškova i posljedica" Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćila je Bijela kuća.

03. svibanj 2024 20:41