StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOrban se povukao

Pao veliki dogovor u Bruxellesu, Ukrajini stiže enormna pomoć! Evo koliko ćemo im novca dati

Piše a.H.
1. veljače 2024. - 12:50

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu", objavio je Michel na društvenoj mreži X, donosi Jutarnji list

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedno je Mađarska bila protiv.

Kako piše Guardian, mađarski premijer  popustio je pritiscima talijanskog, francuskog i njemačkog premijera te predsjednik Vijeća EU Charlesa Michel i predsjednice EK Ursule von der Leyen koji su se sa Orabanom sastali za zatvorenih vrata. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera De Crooa.

image

Charles Michel 

Ludovic Marin/Afp

Dogovorili su dva kompromisa - za dvije godine Europska će komisija po potrebi napraviti reviziju potrošnje, no o tome će se još glasati. Postoji i dodatna mjera o mehanizmu uvjetovanja vladavine prava, rekao je glasnogovornik.

Čelnici su se složili oko dokumenta u koji je Guardian imao uvid, a u kojem stoji kako će na temelju godišnjeg izvješća Komisije o provedbi instrumenta za Ukrajinu, Europsko vijeće će svake godine održati raspravu o instrumentu s ciljem davanja smjernica. Ako bude potrebno, Europsko vijeće će za dvije godine pozvati Komisiju da izradi prijedlog za reviziju u kontekstu novog VFO-a.

Ukrajinski predsednik Zelenski pozdravio je odluku EU i naglasio je kako je uz novac bitno kako se o fondu služilo svih 27 članica, dok je službeni Kremlj optužio SAD da teret rata u Ukrajini želi prebaciti poreznim obveznicima EU.

03. svibanj 2024 10:03