StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPonekad pomislimo da su se godišnja doba zamijenila

Klimatske promjene u 2021. obarale rekorde u više od 400 mjernih postaja. Meterolozi su potreseni: ‘Strah nas je i pomisliti što dolazi‘

Piše Marin Prvan/sd
7. siječnja 2022. - 18:51

Više od 400 meteoroloških postaja diljem svijeta potuklo je svoje rekorde najviše temperature u 2021. godini, prema klimatologu koji je sastavljao vremenske rekorde više od 30 godina. Maximiliano Herrera prati ekstremne vremenske prilike diljem svijeta, te objavljuje godišnju listu rekorda oborenih u prethodnoj godini. On i mnogi drugi klimatolozi i meteorolozi koji pomno prate ova pitanja očekuju da 2021. vjerojatno neće biti najtoplija godina u povijesti (Noaa i Nasa će svoje rezultate objaviti u sljedećih nekoliko dana). No, vjerojatno će biti među prvih pet ili šest, nastavljajući dugoročni uzlazni trend. Proteklih šest godina bilo je šest najtoplijih zabilježenih, piše Slobodna Dalmacija.

I, kao što je sada uobičajeno, oboren je niz novih toplinskih rekorda, kaže Herrera. Deset zemalja – Oman, UAE, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Maroko, Turska, Tajvan, Italija, Tunis i Dominika – srušilo je ili izjednačilo svoj nacionalni najviši rekord, 107 zemalja pobijedilo je svoj mjesečni rekord visoke temperature, a pet je pobijedilo svoj mjesečni rekord niske temperature .

Palo je i nekoliko kontinentalnih i planetarnih rekorda: Afrika je imala najtopliji lipanj i rujan ikada. Kolovoz je donio 48,8C u Sirakuzi u Italiji, najvišu temperaturu ikad zabilježenu u Europi. Srpanj je izmjerio 54,4C u Furnace Creeku u američkoj Dolini smrti - što je najviša pouzdano zabilježena temperatura na Zemlji.

No bilo je nekoliko specifičnih događaja koji su se posebno istaknuli. Za meteorologinju Patriciu Nying'uro, suosnivačicu Climate Without Borders sa sjedištem u Kenijskom meteorološkom odjelu, dvije uzastopne neuspjele kišne sezone u Keniji bile su neobične i prisilile su vladu da se organizira za pomoć u hrani po prvi put nakon mnogo godina . “Svakako možete vidjeti učinak klimatskih promjena u našem vremenu u Keniji, ali i globalno. Upravo sastavljamo podatke za 2021., ali mislimo da ćemo vidjeti godišnju temperaturu koja je 2,1C viša od normalne u nekim dijelovima zemlje. Pomaci su vrlo uočljivi, iz jedne krajnosti u drugu u vrlo kratkom vremenu.”

To je bio jedan od razloga zašto je Nying’uro pomogla u osnivanju CWB-a, grupe meteorologa i voditelja vremena iz cijelog svijeta koji dijele informacije o ekstremnim vremenskim događajima. Oni također podržavaju voditelje vremena kako bi uspostavili veze s klimatskim promjenama i priopćili ih javnosti.

image
Azwar Ipank/ AFP

Meteorolog Scott Duncan, koji prikuplja podatke o svjetskim vremenskim prilikama, ukazao je na europske ljetne vrućine, koji su oborili rekorde u nizu zemalja – a bili su popraćeni šumskim požarima diljem Sredozemlja. Prethodio im je vrući ožujak, oštar hladni šok početkom travnja koji je “bio katastrofalan za mnoge poljoprivredne tvrtke u Francuskoj”, a potom i poplave u srpnju. “Ti događaji su mi se jako urezali u sjećanje.” Istaknuo je i vrućine na Aljasci u prosincu, gdje su s velikom razlikom oboreni brojni rekordi. “To je bilo izvanredno - ali na loš način.”

Kina je doživjela svoju najtopliju godinu ikad, prema podacima kineske meteorološke uprave. Ali kiša koja je pogodila središnju pokrajinu Henan bila je ono što je zaista šokiralo: regiju je u tri dana pogodilo više kiše nego što inače pada u cijeloj godini. Stotine su poginule, usjevi i kuće su uništeni, a čišćenje iza ove katastrofe se nastavlja. Jia Xiaolong, zamjenik šefa Nacionalnog klimatskog centra, rekao je da je prošlogodišnja situacija bila nenormalna. "Zatopljenje je bila glavna tema kineske klime 2021. U kontekstu globalnog zatopljenja, ponavljajući ekstremni vremenski i klimatski događaji postali su norma, što je također veliki izazov za prevenciju i ublažavanje katastrofa."

Drugi ključni neobični vremenski događaji prošle godine bili su sibirski toplinski val ljeti i duboko smrzavanje u Teksasu u veljači. Gotovo 200 ljudi je umrlo, milijuni domova ostali su bez struje, a posljedice su dovele do velikih političkih sukoba.

Guy Walton, meteorolog-aktivist koji vodi kampanju o klimatskim promjenama od kasnih 1980-ih, rekao je da su "izbijanje hladnoće u veljači 2021., koji su doveli do kvara električne mreže u Teksasu i desetke smrtnih slučajeva" mnogi "ironično pripisali klimatskim promjenama" . Također je istaknuo “izvanredno blag/topao pad koji je doveo do najtoplijeg prosinca u povijesti za Sjedinjene Države. Nacionalni centri za informacije o okolišu to bi trebali objaviti u sljedećih nekoliko dana.”

image
Jason Connolly/ AFP

No, ključni događaj 2021. za meteorološku i klimatološku zajednicu bio je ekstremni toplinski val koji je pogodio zapadnu obalu SAD-a u lipnju/srpnju, doveo do toplinske kupole i na nekim mjestima oborio rekorde i do 5C. U to vrijeme, Geert Jan van Oldenborgh (koji je umro u listopadu 2021.) iz Kraljevskog nizozemskog meteorološkog instituta nazvao je to "događajem mnogo višim od gornje granice" i "iznenađujućim i potresnim".

“Naravno da je 2021. bila puna ekstremnih događaja”, rekao je Herrera. "Ali ako moram imenovati jednog, navest ću ono što je pogodilo svakog klimatologa i meteorologa na svijetu." Herrera je gore navedeni događaj nazvao "majkom svih toplinskih valova". “Priznajem, nikad ne bih vjerovao da je ovo čak i fizički nemoguće. Veličina ovog događaja nadmašila je sve što sam vidio nakon života istraživanja ekstremnih događaja u cijeloj modernoj svjetskoj klimatskoj povijesti u posljednjih nekoliko stoljeća.”

U međuvremenu, 2022. je počela s nizom rekorda koji su već srušeni u Velikoj Britaniji i SAD-u u prvih nekoliko dana godine.

23. travanj 2024 11:36